Četvrtak 23.04.2015.
16:29
sputniknews.com

"Ukrajina se sprema za novi udar na Donbas"

Reuters/S.K.
Ukrajina se sprema za rat: Aleksandar Zaharčenko

On kaže da se u Ukrajini nedavno zaveršio četvrti talas mobilizacije, kao i da je u toku nova runda.

- Koja zemlja objavljuje opštu mobilizaciju, a da nema nameru da ratuje - zapitao se Zaharčenko i osudio peti talas mobilizacije istakavši da je to direktno narušavanje sporazuma iz Minska, potpisanog 12. februara.

- Oni se spremaju za rat, a to je isto potvrdila i naša vojna obaveštajna služba - zaključio je Zaharčenko.

Šef Donjecke Narodne Republike Aleksandar Zaharčenko je pozvao ukrajinske vojnike i njihove njihove majke da ne putuju u Donbas.

- Pozivam sve majke ukrajinskih vojnika da učine sve što je u njihovim rukama kako njihova deca ne bi došla u Donbas - poručio je Zaharčenko i objasnio da on razume da otkazivanje od vojne službe znači potencijalno hapšenje i zatvor, istakavši da je svakako "bolje biti živ u zatvoru nego mrtav u Donbasu“.

- Nemojte dolaziti u Donbas ili se odmah predajte. Mi branimo našu domovinu - poručio je Zaharčenko.

Ukrajinske vlasti su u aprilu prošle godine pokrenule vojnu operaciju u Donbasu protiv regiona nezadovoljnih državnim prevratom. Prema poslednjim podacima UN, u sukobima je poginulo više od 6.000 ljudi. Problem rešenja ukrajinske krize je tema razgovora u različitim formatima, između ostalog, i sastanka kontakt-grupe u Minsku uz posredovanje Rusije i OEBS-a.

2024 © - Vesti online