Četvrtak 23.04.2015.
12:42
Vestionline

Rizikuj, budi neustrašiv, uzvrati!

Tanjug
Pametna i lepota u isto vreme: Ivana Španović

Prilično opširno, ali vredno. Evo kako Ivana razmišlja:

1. Rizikuj

- Mnogo napornog rada, znoja, ne mora nužno da vodi ka uspehu, ali je sigurno da ćeš, ako se ne trudiš, ne treniraš, ne radiš doživeti neuspeh. Ako si sportista, sve je u riziku koji preuzimaš svaki dan da bi ostvario svoj san. Za mene, između verovanje i preuzimanje rizika stoji znak jednakosti. Nije važno šta radiš, moraš da veruješ u nešto ili nekoga i biti spreman da se daš potpuno. Nije stvar u čekanju savršenog trenutka. Stvar je u spremnosti da rizikuješ kako bi došao do tog savršenog trenutka. Moraš to da osetiš u svojim kostima. Da bi napravio korak više moraš da budeš iskren prema samom sebi. Moraš da želiš da prelaziš granice, ali i da budeš spreman na neuspeh.

Ja sam rizikovala. Ruzikovala sam celu karijeru da bih se takmičila na Svetskom prvenstvu u Moskvi 2013. godine. Imala sam ozbiljnih zdravstvenih problema pred šampionat. Niko mi nije davao šanse da ću se uopšte kvalifikovati, ali jesam. Otišla sam u Moskvu bez ikakvih očekivanja, bila sam srećna što uopšte učestvujem. Rizikovala sam i osvojila svoju prvu seniorsku medalju na svetskom takmičenju. To mi je promenilo život. Ne mogu ni da zamislim kako bih se osećala danas da nisam odlučila da se takmičim u Moskvi. Rizikovala sam i isplatilo se.

 

A photo posted by Ivana Spanovic (@ivanaspanovic) on Apr 22, 2015 at 8:49am PDT

2. Budi neustrašiv

- Za svakog sportistu je normalno da ne može da pobeđuje uvek. Ali, svaki put zato, možeš da naučiš lekciju koja može da ti pomogne, motiviše, inspiriše da ostvariš nove ciljeve. Svako iskustvo je kockica u mozaiku koji pravi veliki uspeh. Jedan neuspeh ne čini te lošim sportistom, ali jedan uspeh te čini veoma ozbiljnim takmičarom. Neustrašivi um percipira rizik kao šansu. Kada preuzmeš rizik, nekada uspeš, nekada ne. Bez obzira na to, važno je da si ti dao sve od sebe i da znaš da si to uradio, kako ne bi ostatak života provodio u samosažaljenju i kajanju što te šanse nisi iskoristio kada su ti bile pružene.

 

A photo posted by Ivana Spanovic (@ivanaspanovic) on Apr 22, 2015 at 8:50am PDT

3. Uzvrati!

- Zahvalna sam mojim roditeljima i trenerima koji su me učili kako da izrazim sebe kroz sport. Bila bih veoma nesrećna osoba da nisam iskoristila šansu da osetim sve te snažne emocije i da učim iz životnih lekcija tokom karijere. Moj uspeh je nekome razlog za osmeh, suze i zato je moja obaveza da uvek probam da dam sve od sebe, ne samo kao sportista već kao osoba. Sport mi je dao toliko mnogo da se osećam bogatijom kao osoba. Ako toliko primate, dobijate, onda morate i da uzvratite, da budete spremni da nešto date. Uvek se radujem kada radim sa klincima u mom klubu i neki njihovi mali gestovi znaju da me učine veoma srećnom. Znam da to može da ih motiviše, inspiriše i ko zna, jednog dana će možda postići i više. Uvek sam srećna kada prenosim svoja iskustva drugim sportistima.

 

A photo posted by Ivana Spanovic (@ivanaspanovic) on Apr 22, 2015 at 8:50am PDT

2024 © - Vesti online