Četvrtak 23.04.2015.
10:10
Tanjug

Unija sindikata prosvetnih radnika prekida štrajk

M. Karović
Posle pet meseci đaci će imati normalnu nastavu

- Tek danas, pet meseci od početka štrajka, usmenim putem, dobili smo čvrste garancije o posvećenosti Vlade našim zahtevima kroz realizaciju dosadašnjih dogovora - saopštilla je Unija sindikata prosvetnih radnika nakon sednice Glavnog odbora.

Taj sindikat navodi da je sve vreme od izlaska iz štrajka dva sindikata, insistirala na dodatnim garancijama Vlade Srbije i resornog ministarstva, o poboljšanju materijalnog položaja zaposlenih u obrazovanju.

Navodi se da je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dr Srđan Verbić govorio danas pred članovima Glavnih odbora sindikata u štrajku o neophodnosti uvođenja platnih razreda, što bi trajno popravilo naše zarade, smatrajući to prioritetom u radu svog ministarstva.

- Pratićemo odluke Vlade i biti partneri u donošenju važnog Zakona, koji se tiče platnih grupa i razreda u javnom sektoru i dogovarati iznos nagrada i pomoći zaposlenima u obrazovanju - piše u saopštenju Unije sindikata prosvetnih radnika.

Sindikat radnika u prosveti Srbije najavio je da će sutra održati sednicu predsedništva na kojoj će biti doneta odluka o eventualnom prekidu štrajka.

Štrajk dva sindikata skraćenjem časova na 30 minuta traje od 17. novembra prošle godine.

Verbić: Želimo sve sindikate za partnere države

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić rekao je večeras u Nišu da želi da svi sindikati budu socijalni partneri države i da svako ima svoja prava i obaveze.

- Samo tako možemo da nastavimo da radimo zajedno i ne možemo da ulazimo "u krnjem sastavu" kada se budemo borili za platne grupe. Ne bi zato bilo dobro da sada otvaramo temu "jedan i jedan sindikat - rekao je Verbić novinarima posle odluke Unije sindikata prosvetnih radnika da prekine štrajk i isčekivanja sutrašnje odluke Sindikata radnika u prosveti Srbije koji će izjašnjavati o tom pitanju.

Tanjug
Na jednom od protesta prosvetara

"Obradovala me ova vest"

Verbić je napomenuo da ga je obradovala vest i odluka Unije i da, ako i drugi sindikat sutra donese odluku o prekidu štrajka, reprezentativni sindikati i Ministarstvo pripremiće Sporazum o prekidu štrajka koji će, kako se nada ministar, usvojiti Vlada na prvoj narednoj sednici.

- Vlada je partner sa sindikatima - kazao je Verbić i podsetio da je reč o istom sporazumu koji je bio ponuđen u februaru i koji su tada prihvatila dva reprezentativna sindikata, a dva su nastavila štrajk.

- Mi želimo da svi potpišu taj sporazum - ponovio je ministar i rekao da će prosvetnim radnicima biti isplaćen novac koji je odvojen u budžetu, ali tek onda kada budu nadoknađeni izgubljeni časovi.

Verbić je primetio da među prosvetnim radnicima postoji takvo raspoloženje i da su svi odgovorni đacima.

- Ako mogu da sumiram sadržaj današnjeg sastanka, onda je to naš zajednički cilj da uradimo ono što je najbolje moguće za đake u ovoj situaciji - kazao je ministar.

On je napomenuo da isplata bez nadoknade časova ne bi bila fer prema onima koji su sve vreme radili.

Štrajk dva sindikata sa skraćenjem časova na 30 minuta traje od 17. novembra prošle godine.

2024 © - Vesti online