Četvrtak 23.04.2015.
09:02
Tanjug

Tači: Odbijanje moje posete imaće posledice

Tanjug
Beograd će snositi posledice: Hašim Tači

- To će svakako imati posledice - izjavio je Tači za bečki "Prese", ne želeći međutim da kaže kakve bi to posledice mogle biti.

On je, ipak, kazao da neće biti direktnih kontramera srpskim političarima.

- Ponašanje Srbije prema meni će poslužiti kao primer kako ne treba da se ophodimo sa našim susedima - dodao je Tači.

On je, istovremeno, izrazio iznenađenje što je zvanični Beograd bio protiv njegovog dolaska.

- Ministri kosovske vlade su posetili Srbiju, a bili su i visoki predstavnici Srbije na Kosovu, i takve posete više nisu nikakva vest - naglasio je Tači, podsećajući da je nedavno bila i dvogodišnjica Briselskog sporazuma, te da je u okviru dijaloga stalno bilo susreta visokih predstavnika Beograda i Prištine u Briselu.

- Zašto onda nisu mogli dozvoliti moje putovanje u Beograd? - upitao je on.

Tači kaže da odbijanje obezbeđivanja njegovog boravka u Beogradu, "pretnje njemu, kosovskom predstavniku u Beogradu, kao i organizatorima konferencije, pokazuju Srbiju koja je još uvek talac prošlosti i politike koja je vodila najstrašnijim tragedijama i patnjama".

U vezi naloga za hapšenje koji i dalje postoji protiv njega, Tači je ukazao da su se, kada je on raspisan, sudovi više bavili politikom nego pravdom.

Tači je 11. jula 1997. osuđen u odsustvu pred Okružnim sudom u Prištini na 10 godina zatvora, a presudu je 12. marta 1999. godine potvrdio Vrhovni sud Srbije.

Oficir za vezu Beograda i Prištine Dejan Pavićević odgovorio je 20. aprila na zahtev prištinskih vlasti da Tači 24. aprila poseti Beograd, obavestivši da protiv njega postoji pravnosnažna sudska presuda i da bi bio izveden pred nadležni sud. 

Tačija je u Beograd pozvala nevladina organizacija Omladinski odbor za obrazovanje, kao organizator skupa "Evropske integracije zapadnog Balkana - zajedno možemo bolje" 24. aprila. Oni su, međutim, 20. aprila povukli taj poziv, tvrdeći da su to učinili pod pritiskom i pretnjama.

2024 © - Vesti online