Sreda 22.04.2015.
19:28
Tanjug

Jačina dolara ruši profit Koka kole

Reuters/M.S.
Manja zarada usled jačanja američke valute

U prvom kvartalu, neto profit ovog proizvođača bezalkoholnih pića je dostigao 1,56 milijardi dolara, ili 35 centi po akciji, što je 3,8 odsto manje u odnosu na isti period lane kada je ta kompanija imala profit od 1,62 milijarde dolara ili 36 centi po akciji, prenosi agencija Frans pres.

Prihodi kompanije su u istom kvartalu skočili 1,3 odsto na 10,71 milijardu dolara, što je iznad predviđanja analitičara koji su očekivali prihode od 10,66 milijardi dolara.

Prodaja Koka kolinih bezalkoholnih pića je u prvom tromesečju porasla za jedan odsto, ali su ti rezultati neutralisani valutnim oscilacijama.

- Zadovoljni smo našim solidnim napretkom na planu implementacije i sprovođenja globalnih strateških inicijativa - izjavio je izvršni direktor američke kompanije, Muhtar Kent.

- Nastavićemo, međutim, da na 2015. gledamo kao na tranzicionu godinu, jer će za ostvarivanje benefita najavljenih inicijativa biti potrebno vreme, usled neizvesnosti i kolebljivog makroekonomskog okruženja - naveo je Kent.

Neto profit Koka-kole je "skliznuo" u tri od četiri filijale te kompanije u inostranstvu, pri čemu je najveći pad profita od 13,5 odsto registrovan u Latinskoj Americi, gde je iznosio 578 miliona dolara.

U Severnoj Americi, zarada Koka-kole porasla je 19,4 odsto na 511 miliona dolara.

2024 © - Vesti online