Četvrtak 23.04.2015.
00:18
Vesti

Provod na Južnom polu

Tanjug/AP
Ledeni kontinent postao je mesto pohoda hiljada turista

Uz sve veći broj istraživačkih postrojenja, to izaziva haos u ovom ranjivom staništu, pa je Antarktik izložen invaziji biljaka i životinja, najviše insekata, sa drugih kontinenata, napominju naučnici.

Prvi istraživači stigli su na Južni pol pre 194 godine loveći kitove. Od tada je ovaj najtajanstveniji i najizolovaniji kontinent postao izazov za brojne naučnike. Šef polarnog programa iz američkog Nacionalnog naučnog udruženja Keli Fokner Antarktik naziva "prozorom kroz svemir i vreme".

Tanjug/AP
I malo fotografija za uspomenu: Ruska pravoslavna crkva na Antarktiku

Novinari agencije AP u januaru su pratili naučnike koji su ovde stigli u potrazi za vanzemaljcima, tragovima zagađenja zarobljenim u drevnom ledu, a i vođeni željom da utvrde brzinu globalnog otopljavanja... Ukoliko se njihova strahovanja ostvare, mnogi gradovi duž planete imaće muke s poplavama.

Komercijalni turizam na Antarktiku počeo je još 1957, a ozbiljnije se razvio 1969. godine. Te godine, Lars-Erik Linblad je svojim brodom, specijalno napravljenim za tu svrhu, organizovano poveo turiste na Antarktik. Njegova deviza bila je "ne možeš zaštititi prirodu koju ne poznaješ".

Danas ima i onih turista koji dolaze na Južni pol radi skakanja s padobranom, surfovanja, ronjenja... Većina njih ide zbog bajkolike prirode. Najveće posete beleže se u letnjem periodu, od novembra do marta. Tada temperatura može da poraste na 14 stepeni, a dan traje i po 24 sata.

Neregulisano vlasništvo

Preraspodela Antarktika mogla bi da počne već u sledećem veku, čim se pojave tehnologije za eksploataciju nafte i gasa iz sloja leda debelog nekoliko kilometara, a pretenzije na šesti kontinent će imati bar desetak zemalja. Sada su u toku radovi i ispitivanja, izučavaju se resursne baze, objavio je pre dve godine "Glas Rusije". Vlasništvo nad Južnim polom zasad nije regulisano.

2024 © - Vesti online