Sreda 22.04.2015.
15:14
Tanjug

"Kijev zaoštrava situaciju u Donbasu"

Reuters
Život u razrušenim gradovima na istoku Ukrajine

- Sloboda i demokratija se ne dostižu streljanjem civila na jugoistoku Ukrajine koji govore ruskim jezikom. Demokratija se ne može usaditi artiljerijskim oružjem, etničkim čišćenjem i pomoću stranih instruktora. Trenutno, ukrajinsko rukovodstvo, koje se nalazi pod spoljašnjom upravom ovim se ne bavi, već svojim akcijama samo pogoršava situaciju -rekao je on.

Petrušev je komentarisao izjavu ukrajinskog predsednika Porošenka da "rat u Donbasu nije samo rat za nezavisnost Ukrajine ali i borba za slobodu i demokratiju u Evropi i celom svetu".

Prema njegovom mišljenju, Kijev prvo treba da prekine rat i nasilje koje su počinile naoružane bande nacionalista, sprovede ustavne reforme i zatim osigura slobodu i demokratiju.

- Ukrajinsko rukovodstvo, koje je pod kontrolom iz inostranstva, sada se ne bavi time i samo pogoršava situaciju svojim akcijama - rekao je Petrušev.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, od sredine aprila 2014. godine kada je započeo vojni sukob na istoku Ukrajine, poginulo je 6.116 ljudi a 15.500 je ranjeno.

2024 © - Vesti online