Sreda 22.04.2015.
12:24
Vestionline

Izložba slika Nade Al Mahmud - "Korijeni"

teatar78.com
 

Nadahnuvši se "izboranim licima bezimenih sinajskih pastira" sa fotografija profesora Đorđa Lazina, umetnica je preuzela na sebe kompleksan zadatak, da naslika portrete jedne sasvim specifične grupacije ljudi, islamske beduinske zajednice koja još od vremena cara Justinijana živi u i od blizine pravoslavnog manastira Svete Katarine na Sinaju.
 
U živopisnom i realističkom maniru portretisani su na slikama Nade Al Mahmud učinjeni trajnim, monumentalizovani u duhovnom i svakom drugom smislu. U središtu potrage za korenima, sopstvenim ili korenima celog jednog naroda, slikarka hrabro nastavlja potragu za Čovekom među ljudima, onim retkim i izuzetnim koji je u današnjem svetu više nego ikad ranije samo "jedna slamka među vihorove", reči su istoričarke umetnosti, Jelene Balević.
 
Na izložbi će biti predstavljeno 10 ulja na platnu Nade Al Mahmud, kao i fotografije prof. Đorđa Lazina, sa izložbe "Tragovi Vizantije - Sinajski Beduini". 
 
Izložba će trajati do 7. maja, svakog radnog dana od 10 do 15 časova, uz slobodan ulaz.


Beduinska krv mlade slikarke

Nada Al Mahmud je rođena u Londonu, 15. decembra 1989. od majke Jugoslovenke i oca Iračanina; po majci je poreklom iz brdovitih Cuca u Crnoj Gori, a po ocu iz pustinjskog predela Al Zubeir, na krajnjem jugu Iraka, ka granici sa Kuvajtom.
Sa nepuna dva meseca prešla je put od 7,5 hiljada kilometara, od Londona do Bagdada; beduinska krv je njen život usmerila ka stalnim putovanjima i traganjima; prvih 7 godina života provela je u Iraku, Jordanu, Rusiji i Grčkoj, a 1996. godine se sa porodicom preselila u Crnu Goru.
U Podgorici završava srednju muzičku školu Vasa Pavić, smer solo pevanje, nakon čega upisuje i uspešno završava letnju školu slikarstva na Koledžu umetnosti u Edinburgu.
2013. je diplomirala slikarstvo na Akademiji Lepih Umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Dragana Zdravkovića. Trenutno je student master studija Akademije Lepih Umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Saše Filipovića.
Poslednjih šest godina uči, živi i stvara u Beogradu.

2024 © - Vesti online