Utorak 21.04.2015.
16:54
Srna

Papa proteruje desničare iz hrvatske crkve

AP
Papa nezadovoljan politikanstvom hrvatskih verskih poglavara

"Telegram" tvrdi da Kaptol sve gore sarađuje sa apostolskim nuncijem u Hrvatskoj, Alesandrom D'Erikom, koji ima veliki uticaj na papu Franju pri njegovim "kadrovskim rešenjima" u Hrvatskoj.

Papa Franja je jasno pokazao da će na vodeće pozicije Katoličke crkve po celom svetu postavljati sveštenike koji se više bave duhovnim poslanjem i promovisanjem vere, a manje lokalnom politikom i političarima.

Međutim, kardinal Bozanić ne krije nezadovoljstvo papinim izborom Petanjka, a Kaptol brine da će papa uskoro imenovati još tri nova biskupa. To će opet učiniti po kriterijima po kojima je postavio i krčkog biskupa, a to bi moglo da izazove nove promene u odnosu snaga u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji.

U penziju odlaze tri najistaknutija crkvena "tvrdolinijaša" - biskup gospičko-senjski Mile Bogović, biskup šibenski Ante Ivas i vojni ordinarij Juraj Jezerinac. Oni su poznati su kao politički desničari, pripadnici nacionalističke, konzervativne struje crkve. Bili su najglasniji kritičari vlade Ivice Račana i sada Zorana Mlanovića. Izvesno je da će papa na njihova mesta postaviti biskupe koji će se više baviti verom, a manje politikom.

Papski nuncij D’Eriko nekoliko puta je dao do znanja da se ne slaže sa političkim ispadima pojedinih biskupa. Istovremeno, Vatikan zamera Kaptolu na preterano politizovanoj božićnoj propovedi kardinala Bozanića.

Izvori bliski Vatikanu tvrde da su se u Vatikanu već nekoliko puta uverili da upozorenja hrvatskim i slovenačkim biskupima da prestanu da opterećuju vernike politikom i da se koncentrišu na verski rad -  nisu imala nikakav efekat. Zato se Vatikan odlučio na ozbiljan zaokret: na najvažnije dužnosti imenovaće biskupe za koje zna da će biti lojalni i koji će dosledno sprovoditi sve smernice nove papske politike.

Vatikan je to već učinio u Sloveniji. Pošto je prisilio na ostavke ljubljanskog i mariborskog nadbiskupa Antona Stresa i Marjana Turnšeka, što je mera kakva se ne pamti u Katoličkoj crkvi, na njihova mesta postavio je isusovca Lojze Cvikla i franjevca Stanu Zorea.

2024 © - Vesti online