Sreda 22.04.2015.
09:01
J. L. Petković - Vesti

Amerika Prištini preti Rusijom!

A. Čukić
Suočavanje sa posledicama: Priština

Rap je ocenio da to ne bi bilo dobro za budućnost Kosova, i da je potreban kredibilan specijalni sud koji će "očistiti vazduh".

Ambasadorka SAD u Prištini Trejsi Džejkobson nedavno je poručila da bi u slučaju da kosovski poslanici ne izglasaju formiranje suda, to značilo kraj prijateljstva Vašingtona i Prištine.

Kosovske vlasti bi time izbile argumente za dalju američku podršku, a dalja zaštita bi za diplomate iz SAD značila otvaranje i suočavanje sa posledicama koje za njih višestruko prevazilaze temu Kosova.

Zato je Džejkobsonova poručila da će u tom slučaju SAD biti nemoćne da blokiraju inicijativu Rusije u vezi tog pitanja - "koje će biti politički opasnije po Kosovo".

- Dozvolite mi da budem jasna: mi smo, kao SAD, blokirali do sada pokušaje Rusije za osnivanje Tribunala u okviru SB UN, ali ako ne uspete u Skupštini Kosova da donesete zakon o specijalnom sudu, moja zemlja neće više blokirati taj proces - bila je izričita Džejkobsonova.

O Specijalnom sudu bi trebalo da se glasa u prvoj polovini maja, a za to su, osim povratka Srba u poslaničke klupe, potrebni glasovi dve trećine poslanika (jer se glasa o usvajanju ustavnih amandmana), odnosno 81 od ukupno 120, što znači i da bi opozicija morala da glasa.

Nedavno je Ustavni sud u Prištini objavio da amandmani koji se odnose na formiranje specijalnog suda za ratne zločine nisu protivustavni. U znak neslaganja opozicija je na protestima u subotu deo zgrade Ustavnog suda obojila u crno i tražila ostavku njegovog predsednika Envera Hasanija.

Tači može u Beograd, ali u zatvor

U odgovoru Hašimu Tačiju na zahtev za dolazak u Beograd, Dejan Pavićević, oficir za vezu Beograda u Prištini, napisao je da protiv njega postoji pravosnažna sudska presuda i da bi, ako dođe, bio priveden. Tači je 1997. u odsustvu osuđen na 10 godina zatvora, a presudu je u martu 1999. potvrdio Vrhovni sud Srbije. Omladinski odbor za obrazovanje opozvao je poziv Tačiju za učešće na konferenciji u Beogradu zbog, kako tvrde, pritisaka i pretnji.

2024 © - Vesti online