Sreda 22.04.2015.
06:00
B. Božin - Vesti

Proces "knjigovođi iz Aušvica"

Reuters
Na sudu pred kraj života: Oskar Grening

Reč je o suđenju bivšem Š-ovcu Oskaru Greningu (93), "knjigovođi iz Aušvica", koji je između septembra 1942. i oktobra 1944. godine evidentirao i upravljao novcem i vrednostima stotine hiljada Jevreja, koji su tamo dopremani i ubijani.

Iz pravnih razloga je državno tužilaštvo ograničilo optužnicu na tzv. mađarsku akciju u leto 1944.godine. Tada je u konc-logor Aušvic-Birkenau stiglo najmanje 137 transporta iz Mađarske. Od 425.000 ljudi iz tih vozova, Š je u gasnim komorama usmrtio najmanje 300.000. Ukupno je u ovom logoru ubijeno 1,1 milion Jevreja, kao i desetine hiljada nejevrejskih Poljaka, Rusa i Roma.

Eva Kor (81), koja je preživela Aušvic i koja je ovih dana stigla iz Amerike da zajedno sa 67 drugih tužitelja prisustvuje suđenju Greningu, prisetila se za "Bild" svog dolaska u logor. U maju 1944. godine su ona i njena sestra bliznakinja Mirijam, majka Jafa i otac Aleksander, kao i dve starije sestre Edit i Aliz - stigli u Aušvic, čiji užas su preživele jedino Mirijam i Eva.

- Esesovci su izdavali naredbe, psi su lajali, majke vrištale, a deca plakala, priseća se ova logorašica. Pre nego što su otpremani u gasnu komoru, Nemci su im uzimali novac i vrednosti.
Evi je kao detetu na ruci istetoviran broj A-7063 i zajedno sa sestrom bliznakinjom Mirijam jedva je preživela eksperimente zloglasnog doktora Jozefa Mengelea.

O optuženom Greningu ona kaže:

- Za mene je on ubica, jer je bio deo sistema za masovno ubijanje. I to je možda poslednja šansa da se dobiju informacije o Aušvicu, smatra ona. "Grening ima na savesti dopremljene iz 137 vozova iz Mađarske. On je odgovoran za smrt stotine hiljada ljudi. Ali, meni ni u kom slučaju nije stalo do zatvorske kazne za njega, nego o istraživanju i konfrontiranju sa zločinom", kaže Eva Kor.
Ona je poručila da "mladi Nemci ne snose krivicu i da je ona sve oprostila nacistima".

- Od tada spavam mirno i prošlost me više ne proganja.

Sam proces neće biti mnogo napet, jer su sve činjenice poznate već decenijama, ali se radi o njihovoj pravnoj proceni. Ipak, za suđenje su se prijavili novinari iz celog sveta, kao i porodice preživelih logoraša. Ukoliko Grening bude osuđen, preti mu najmanje tri godine robije.

"Nisam ubica"

Oskar Grening nije se skrivao, ni poricao svoju krivicu u prošlosti. Sećanja na ratne godine je izneo u knjizi kojom je oponirao onima koji poriču holokaust. Pritom je teško prihvatio ideju o suđenju, jer sebe ne smatra pomagačem u masovnim ubistvima. "Osećam se krivim prema jevrejskom narodu, što sam bio u trupi koja je počinila zločin, ali pritom nisam bio ubica", izjavio je bivši SS-ovac i zamolio jevrejski narod za oproštaj.

2024 © - Vesti online