Sreda 28.04.2010.
11:20
Tanjug

Bez smanjenja poreza, bez povećanja plata

Po povratku iz Vašingtona, gde je srpska delegacija predstavila MMF-u šta je urađeno u prvom tromesečju 2010. godine, u sklopu priprema za majski dolazak misije Fonda u Srbiju, Đelić je rekao da su u prvom kvartalu prihodi i rashodi bili na predviđenom nivou.

Božidar Đelić
 


Razgovarali smo i o tome šta će biti ključni elementi diskusije u drugoj polovini maja, rekao je Đelić gostujući u "Jutarnjem dnevniku" Radio-televizije Srbije i dodao da će najbitnija biti ocena reforme penzionog sistema i zakona o fiskalnoj odgovornosti.


"Moramo da se dogovorimo oko načina na koji ćemo izaći iz perioda zamrzavanja plata i penzija. Ali je važno da se to na odgovarajući način uradi. Ne možemo da najavljujemo istovremeno veliko smanjenje poreza, a sa druge strane povećanje plata i penzija", ocenio je on.


Đelić je potvrdio da Srbija od Svetske banke očekuje 580 miliona dolara u sledećih 12 meseci.


Od tog iznosa će će 400 miliona dolara biti namenjeno za budžet, po 200 miliona za ovu i za sledeću godinu, rekao je Đelić i najavio da će 50 miliona dolara biti namenjeno za Koridor 10, 10 miliona dolara za revitalizaciju Borskog okruga, a 30 miliona dolara za sprečavanje poplava.


Za Timočku krajinu, Toplicu i Aleksinac je namenjeno sedam miliona dolara, a predviđena su i sredstva za Jadar. Đelić, koji je i ministar za nauku i tehnološki razvoj, je povodom potpisivanja Sporazuma o naučno-tehnološkoj saradnji sa SAD, prošlog petka, ocenio da se Srbija pojavila na svetskoj naučno-tehnološkoj mapi.


On je najavio da 23. maja "kreće petogodišnji ciklus finansiranja naučnih projekata vredan 500 miliona evra".

2024 © - Vesti online