Sreda 22.04.2015.
12:00
B. R. - Vesti - Foto: N. Đurović

Devojčice, srećan put!

N. Đurović
Nisu skrivali sreću: Majka Tamara, Petra i otac Ivan

Darodavci iz Melburna

Čim je čula da maloj Petri treba pomoć, porodica Mijušković iz Melburna angažovala se preko svojih prijatelja i poznanika. Rezultat nije izostao - prikupili su 1.100 AUD i 100 evra, a priložnici su bili: porodice Ranković, Radovanović, Savić, Bogdanović, Bašić, Blagojević, Okuka, Andrić, Jevtić, Nikolić, Pranjić, Vuković, Dragišić, Đokić, Dželetović, Frejzer, Cvetković i Mijušković. Hvala i u ime "Vesti".

I da će ova preslatka devojčica učiniti svoj prvi korak baš zahvaljujući ljudima kojima je zdravlje i sreća dece, kako njihove, tako i tuđe - najvažnija.

Verovali smo čvrsto, poput njenih roditelja, 33-godišnje majke Tamare i 39-godišnjeg oca Ivana, da će beba koja je preživela težak dolazak na svet carskim rezom i zastoj srca na porođajnom stolu dobiti još jednu šansu u životu.

Ono što joj je bilo tada uskraćeno te 2009, kad je otpuštena s dijagnozom cerebralne paralize, izgleda da će biti sada nadoknađeno po nekoj višoj sili kosmosa.

Iako je rečeno da u Srbiji za nju leka više nema i da ova devojčica neće nikada napraviti svoj prvi korak u životu, ona ipak 27. aprila kreće put Rusije, na prvi zahvat kod čuvenog lekara Sergeja Šišiva Vitaljeviča, od čega ju je delilo nepremostivih 3.500 evra.

Dan po dan, a prilozi donatora su se ređali: anonimni darodavac iz Bad Homburga, Jovanka Simić iz Beograda, Vera Krstić iz Manhajma, anonimni D.M. iz Nemačke, plemenita zemljakinja iz Švajcarske, Siniša iz Sidneja.

- Srećni smo! Ne može se rečima opisati kad vas neka nepoznata žena, rodom iz Bosne, koja radi u Švajcarskoj, a u prolazu je kroz Beograd pozove telefonom i kad se odigra susret ljubavi na ulici. Tada nije ni važno koliko vam je ko priložio, sem činjenice da i ta draga donatorka ima svoje troje dece. Šta reći kada vam čovek čiji ni inicijale ne znate pošalje 200 evra iz Nemačke, bez reči... Kako reći hvala rodbini u Srbiji i našim prijateljima koji su se videvši naše muke organizovali između sebe i doneli nam na kućna vrata 2.030 evra? Kojim rečima izraziti zahvalnost porodici Miljkušković iz Australije koja je u blic akciji prikupila i poslala nam 1.100 dolara i 100 evra? Nema majčino srce dovoljno otkucaja da se oduži za sva ova divna dela ljudi koji su možda odvajali i od sebe, a slali nama, uz kratku poruku: "Za Petru..." - uzbuđeno kaže Tamara Stevanović, došavši u beogradsko dopisništvo "Vesti" kako bi nas obavestila da je ovog puta rezervisano mesto u avionu i za malu Petru.

Na početku akcije smo pitali: "Da li sreća jednog malog bića sme da zavisi od nekoliko hiljada evra? Ili ćete vi, dragi naši čitaoci, ispisati lepši kraj priče o maloj Petri iz Beograda?"

Sad znamo da ste ispisali jedno od najlepših i najhumanijih poglavlja. Sve ostalo je u božjim i rukama lekara.

Želja iz Sidneja

Čitalac iz Sidneja, plemeniti Siniša poslao nam 100 AUD uz toplo pismo za malu Petru: "Želim ti od sveg srca brzo ozdravljenje, a tvojim roditeljima beskonačnu radost u tvom odrastanju. Neka je Božji blagoslov uz vas..."

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

2024 © - Vesti online