Ponedeljak 20.04.2015.
20:18 >> 21:45h
b92.net

Izveštaj potvrdio: Prosuta kafa vratila predsednikov avion

Reuters
Brišući prosutu kafu slučajno upalili dugme

"Dana 17. 04. 2015. godine avion 'falcon 50' registarske oznake YU-BNA, vratio se sa leta ka Rimu nakon neplaniranog (slučajnog) aktiviranja 'emergency slot extension' prekidača, kada se pri poniranju ugasio i motor broj 3 koji je ponovo upaljen posle par minuta. Posle normalnog sletanja na polazni aerodrom izvršna je inspekcija DCV (inspektor Zlatko Talić) sa zapisnikom. U toku popodneva su izvršeni svi pregledi aviona po zahtevanoj proceduri MM i proba motora", piše u saopštenju koje je potpisao Veljko Basarić, načelnik Odeljenja plovidbenosti.

U izveštaju pilota i kopilota je navedeno da je do slučajnog aktiviranja prekidača "emergency slot extension" došlo pošto je prosuta kafa po komandnoj tabli! Pilot je tada počeo da briše salvetom prosutu kafu i tom prilikom je slučajno aktivirao pomenuti prekidač. Avion je tada počeo da gubi visinu, ali je brzo uspostavljena kontrola nad letelicom, navode pilot i kopilot u izveštaju. Zbog ovog događaja kopilot je suspendovan sa dužnosti.

Avion "falkon" kojim je predsednik Srbije Tomislav Nikolić išao u posetu Vatikanu poslat je na dodatnu proveru u bazni servis u Bazel, navodi se u dokumentaciji. Istog dana posle povratka, kako se dodaje, avion je pregledan, a za naredni dan je planiran i probni let. Međutim, probni let nije obavljen jer pumpa za gorivo nije imala odgovarajući pritisak. Tada je u konsulataciji sa Direktoratom civilnog vazduhoplovstvom, odlučeno da avion bude poslat Bazelu.

Izveštaj Direktorata civilnog vazduhoplovstva o događaju u avionu "falkon 50", kojim je u petak za Rim leteo predsednik Srbije Tomislav Nikolić, biće kompletan u toku sutrašnjeg dana. Kako se navodi u saopštenju predsednika Upravnog odbora Direktorata, ministarka Zorane Mihajlović, tim povodom Direktorat će održati vanrednu konferenciju za novinare.

2024 © - Vesti online