Ponedeljak 20.04.2015.
19:53
Tanjug, Vestionline

Dva Srbina oslobođeni optužbi za ubistvo kosovskog specijalca

militaryphotos.net
Kosovski specijalac ubijen tokom nereda na prelazima Jarinje i Brnjak

Pošto je prošle nedelje odbrana dvojice Srba iz Zubinog Potoka održala svoje završne reči, danas im je u Osnovnom sudu u Severnoj Mitrovici sudsko veće, kojim je predsedavao Euleksov sudija Paolo Tekseira, izrečena oslobađajuća presuda po svih sedam tačaka optužnice.

Radića  i Vlaškovića optužnica je teretila za niz krivičnih dela - teško ubistvo, pokušaj teškog ubistva, neovlašćeno vlaništvo, kontrola, posedovanje, ili upotreba oružja, ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti, ugrožavanje javnog saobraćaja, izazivanje opšte opasnosti i učestvovanje u masi koja vrši krivično delo.

Jedan od branilaca advokat Nebojša Vlajić izrazio je zadovoljstvo današnjim  ishodom suđenja

- Ovo je pobeda pravde na Kosovu, i ovo je pobeda dvojice malih ljudi koji su uspeli da dokažu da nemaju nikakve veze sa teškim zločinom za koji su optuženi. Nažalost oni nisu jedini koji su na Kosovu u takvoj situaciji, ali sam vrlo srećan zbog toga što su uspeli da se oslobode tih lažnih optužbi - kazao je Vlajić.

On je rekao i da se ponovo postavlja pitanje kako radi Euleksovo Tužilaštvo na Kosovu i šta je za njih dovoljno da bi neosnovano i neopravdano na osnovu lažnih optužbi ovako dugo drzali ljude u pritvoru.

- Jedan od okrivljenih danas (Radovan Radić) je čitavu godinu dana proveo u pritvoru dok je dokazao ono što smo tvrdili od početka - da nema nikakvih dokaza i da on nije učinio to za šta je optužen. Srećom, sud je bio sastavljen od iskusnih sudija internacionalaca koji su pravilno ocenili dokaze i doneli odluku koja je jedina bila moguća - rekao je Vlajić.

Vlajić je napomenuo da se u slučaju ubistva Envera Zumberija vodi postupak protiv više ljudi.

Suđenje Radiću i Vlaškoviću počelo je 9.decembra 2014.godine. Zbog  slučaja u vezi ubistva Zumberija više Srba iz Zubinog Potoka je privođeno, a nedavno su i šef operative regionalne direkcije Kosovske policije u Severnoj Mitrovici  Miodrag Lekić i njegov brat, takođe policajac iste stanice, suspendovani sa dužnosti do završetka istrage.

Početkom ovog meseca urađena je i rekonstrukcija ubistva Zumberija u Zupču, opština Zubin Potok, kada je magistralni put u ovom mestu bio blokiran na dva sata.

Pripadnik Specijalne jedinice ROSU  Enver Zumberi ubijen je 26. jula 2011. godine u severnom delu Kosova tokom operacije na uspostavljanju kontrole na prelazima 1 i 31 - Brnjak i Jarinje.

2024 © - Vesti online