Utorak 21.04.2015.
04:00
N. Jokić - Vesti

Prazna priča - najmanje košta EU

Reuters
Malta: Spasilačke ekipe odnose telo davljenika

U središtu se opet se našlo ključno pitanje odsustva evropske solidarnosti kada je reč o prihvatu talasa migranata koji preko mora pokušavaju da se domognu Evrope.

Naime, prema važećem pravilu, koje većina država EU do sada nije uspela da izmeni, migranti mogu da traže azil samo u zemlji u koju su prvo stupili ušavši na teritoriju EU.

Italijanski premijer Renci i grčki Cipras ponovo insistiraju da se ovo pravilo izmeni. Njegova primena svalila je nesrazmerno veliki teret na sredozemne države EU - pre svega na Italiju, Maltu i Grčku.

Od januara - hiljadu i po žrtava

Ako se stravičan bilans od 700 utopljenih potvrdi, to će značiti da je od početka ove godine hiljadu i po ljudi izgubilo živote pokušavajući da utekne iz bede i ratova i nađu bolji život u Evropi. U Italiju i Maltu je stiglo 170.757, u Španiju 7.842 i Grčku 50.831. Veliki pritisak migrantskog talasa je i na Balkanu kroz koji je prošlo 43.357 migranata.

Mateo Renci je ponovio da Italija sama ne može da se nosi sa masovnim dolaskom migranata preko Sredozemlja i ocenio da se svet suočava sa "masovnim i sistematskim masakrom". Grčki premijer Aleksis Cipras apelovao je da se ustanovi evropski plan kako bi se sprečilo "pretvaranje Sredozemlja u masovnu grobnicu".

EU se do sada u suštini rukovodila logikom da ne treba masovnije spasavati migrante jer bi ih to ohrabrilo da dolaze u još većem broju. Ovo su uostalom i otvoreno zagovarali neki poslanici krajnje desnice lane u Evropskom parlamentu.

Unija je posle brojnih masovnih utapanja - čak smanjila budžet za rešavanje krize u Sredozemlju. Njena misija "Mare nostrum" (Naše more) ukinuta je prošle godine kao preskupa i neefikasna, a zamenila je znatno jeftinija i izgleda isto toliko neefikasna misija "Triton" čiji se pripadnici raspoređuju na samo 30 milja od italijanske obale.

Neke NVO zatražile su otvaranje humanitarnog koridora za migrante, dok se u isto vreme čuju glasovi da EU treba da učini napor da spreči da brodovi s ovim nesrećnicima uopšte krenu sa afričkih obala - uglavnom iz Libije, koja je postala uporište trgovaca ljudima i mafije od kada su ovu državu razorile snage NATO pre tri godine.

2024 © - Vesti online