Sreda 28.04.2010.
03:20
Blic

Jocić: Čuvao me vrh države

Zvali su me da se vratim u Srbiju: Sreten Jocić


Jocić juče dao odbranu za podstrekivanje na ubistvo Gorana Marjanovića u julu 1995. godine

- Zbog tog ubistva su osuđeni neki Bojan Milosavljević i Miodrag Prodanović, koje nisam poznavao, a za mnom je poternica raspisana tek 2001, što znači da je bila stopirana sa najvišeg mesta - pohvalio se Jocić.


On je naveo da se u Srbiju vratio krajem leta 1992. na poziv „vrha diplomatsko-bezbednosnih organa“.


- Oni su znali za moje kontakte sa premijerima i liderima političkih partija, ali i sa paralelnim centrima moći, poput masona i malteških vitezova - pričao je Jocić.
On je napomenuo da je o svim poslovima morao da se konsultuje sa ljudima iz Vlade, a uputstva za ekonomske poslove dobijao je od tadašnjeg potpredsednika Vlade i direktora fabrike maziva u Kruševcu Saše Anđelkovića.

Dodao je da je ranije, tokom 1989. i 1990, bio uključen u državni biznis između SFRJ i Holandije koje su, kako je rekao, imale „tajni dil“ o izvozu nuklearnog otpada u jedno mesto blizu Zagreba.


Optuženi je ispričao da je uputstva dobijao od „drugog čoveka DB-a Tepavčevića, koji je vodio sve u inostranstvu“, kao i da je poznavao „generala i trećeg čoveka kontraobaveštajne službe Bodića“, na čijoj je sahrani bio 1995. Jocić je optužio pokojnog generala Radovana Stojičića Badžu i njegovog kuma Radeta Ćaldovića Ćentu da su pokušali da ga ubiju.


- Krajem 1994. otkrio sam da su neki ljudi, među kojima je i Stojičić, skrenuli sa patriotskog kursa i da im je novac najbitniji, pa su sarađivali sa Albancima i muslimanima. Zato su hteli da me ubiju. Badža je bio tu da ućutka svakoga i da brine o zakonskoj nedodirljivosti svega što su radili - rekao je Jocić. Inače, Stojičić i Ćaldović su ubijeni 1997. Jocić je tvrdio da je pobegao u Bugarsku 1994. posle ubistva Gorana Vukojevića, jer je bilo pokušaja da se njemu pripiše to ubistvo.


- Bugarska služba je znala šta mi preti od Stojičića, koji im je nudio trampu - da mene dovedu do granice, a on bi im se odužio velikom uslugom. Imao sam zaštitu bugarske bezbednosti, koju su upozorile i jedna evropska zemlja sa više od 50 miliona stanovnika i jedna slovenska zemlja sa 150 miliona stanovnika da ništa ne sme da mi se desi - rekao je Jocić.

2024 © - Vesti online