Ponedeljak 20.04.2015.
08:30
O. Ikodinović - Vesti

NATO laže o ruskoj invaziji

Reuters
Provaljen plan špijuna: Anatolij Andonov

Ovo, kao i izjave o ruskim podmornicama na Zapadu, deo su informacionog rata, izjavio je zamenik ministra odbrane Rusije Anatolij Antonov.

Međutim, po njegovim rečima, Severnoatlantska alijansa je nehomogena struktura i nekoliko zamenika ministara zemalja članica NATO-a čak je tajno posećivala Rusiju, kako bi zajedno našli izlaz iz teške situacije.

Prema rečima Antonova, izjava francuske obaveštajne službe o tome da Rusija nikada nije spremala vojnu invaziju na Ukrajinu, pokazuje da američka obaveštajna služba nameće svoju tačku gledišta svojim partnerima u NATO.

- Šta to govori? To govori o dominaciji obaveštajne službe SAD u okviru NATO-a, to govori o tome da obaveštajci iz SAD nameću svoje gledište drugim zemljama koje nemaju tako moćnu obaveštajnu službu - objašnjava Antonov.

Prema njegovom mišljenju, radi se o svesnom iskrivljavanju informacija.

- Mislim da je ta dobra patka ubačena od tajnih službi SAD u NATO-u počela da pliva u zapadnim medijima, rasla i pretvorila se u slona. Oni sami sebe plaše, prave strašila, a potom govore - NATO preduzima određene mere u odnosu prema Rusiji - dodao je zamenik ministra odbrane Rusije.

Antonov je dodao i da su izveštaji o navodnim (ruskim) podmornicama u teritorijalnim vodama evropskih zemalja takođe deo informacionog rata.

- Taj deo informacionog rata nismo mi započeli. Pogledajte šta se desilo u Švedskoj. Nedavno su plasirane zanimljive publikacije koje su mene nasmejale. Neki penzionisani vojnik je, šetajući po obali mora, video navodno (rusku) podmornicu i fotografisao je. Zatim su usledila razna saznanja, a ispostavilo se da to nije (ruska) podmornica, već nekakav brod. Uostalom, kakva je to optužba na osnovu snimka mornara u penziji. Zar to nije smešno? - iznenađen je Antonov.

On je naglasio da niz zemalja NATO-a želi da obnovi dijalog sa Rusijom, uprkos teškoj geopolitičkoj situaciji.

- Ja ne mislim da je NATO naš neprijatelj. NATO nije neka vrsta homogene strukture. Ne želim da danas imenujem zemlje, ali hoću da kažem da je nekoliko zamenika ministara tajno posećivalo Rusiju, zamolili su da o tome ne govorimo javno, ali su uvek govorili - hajde da razvijamo odnose, da razmislimo kako da izađemo iz ove teške situacije - rekao je Antonov.

On je dodao da je na marginama 4. konferencije o međunarodnoj bezbednosti, održane 16. aprila u Moskvi, bilo "mnogo signala o tome da je neophodno obnoviti dijalog".

- Pitanje je ko treba da napravi prvi korak - kazao je Antonov.

Podsetimo, ranije je šef francuske vojne obaveštajne službe Kristof Gomar rekao da, prema informacijama njegove službe, Rusija nikada nije pripremala vojnu invaziju na Ukrajinu. Prema njegovim rečima, američka obaveštajna služba je koristeći autoritet u NATO-u davala lažne informacije o invaziji ruske vojske.

Hakeri protiv sankcija

Ruski hakeri su pokušali su da dođu do podataka koji se tiču pregovora između SAD i njenih saveznika o sankcijama protiv Moskve, tvrdi američka agencija Blumberg. Ovi sajbernapadi zabeleženi su 13. aprila. Njihov cilj je navodno bio da dođu do konsultacija koje su se vodile između SAD i vlada drugih država o sankcionoj politici. Međutim, o kojoj zemlji je reč nije saopšteno. Kako se navodi, "napad je zaustavljen pre nego što je grupa uspela da dobije ikakvu informaciju".

2024 © - Vesti online