Nedelja 19.04.2015.
12:08
blic.rs

Odlučeno: Ko ne vakciniše dete, piše izjavu i ide pred inspekciju

Tanjug/AP
Vakcinacija je obavezna i za nju nije potreban pisani pristanak roditelja. Ipak, zakon ne može da prisili roditelje da odvedu decu da prime vakcinu

- Ukoliko roditelj ne želi da vakciniše svoje dete, potrebno je da to potvrdi svojom pismenom izjavom, a obaveza pedijatra je da se o tome obavesti nadležna sanitarna inspekcija. Ona potom obaveštava roditelje da su u obavezi da vakcinišu dete i, ukoliko to ne urade u roku od 15 dana, plaćaju kaznu od 20.000 do 50.000 dinara. Inspekcija potom poziva u pomoć nadležni Centar za socijalni rad, koji odlazi kod porodice i ima pravo da donese rešenje da zanemarujete razvoj deteta - kaže za Blic Zoran Panajotović, pomoćnik ministra zdravlja.

Predloženim izmenama i dopunama zakona, kako kažu u Ministarstvu zdravlja, suština nije u kaznenoj politici, već u podizanju svesti roditelja o značaju imunizacije za zdravlje njihove dece.

- Obavezna vakcinacija dece podrazumeva da se ona obavlja samo uz informisanje roditelja o planu kada je potrebno da se po kalendaru imunizacije obavi vakcinacija i ne podrazumeva potrebu da svaki roditelj potpisuje bilo kakvu saglasnost. Obaveza pedijatra je da roditeljima objasni značaj imunizacije. Ne postoji, ni u kom slučaju, bilo kakva prisilna imunizacija niti imunizacija bez prethodne informisanosti roditelja - kažu u Ministarstvu.

U Ministarstvu napominju da je izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti rešen problem kolizije sa Zakonom o pravima pacijenata, na koji su se pozivali oni roditelji koji nisu želeli da potpišu izjavu o saglasnosti za vakcinaciju dece. Jedan zakon je govorio da je vakcinacija obavezna, dok je drugi davao mogućnost roditeljima da biraju da li žele vakcinaciju ili ne.

Stručnjaci upozoravaju da sve više roditelja ne želi da vakciniše decu, što je posledica kampanje protiv vakcina.

- Nijedan lekar na svetu ne može da uradi ni približno koliko je uradila vakcina za celo čovečanstvo. Hipokrat je odavno odvojio nauku od praznoverja. Decu treba vakcinisati jer se ovde ne radi o pojedincu, već o čitavom društvu - kaže poslanik DS, lekar Dušan Milisavljević.

Socijalni radnici prvi put čuju

Socijalni radnici širom zemlje prvi put čuju da imaju bilo kakve veze sa vakcinacijom dece.
- Još nije jasno na osnovu čega bismo doneli rešenje o zanemarivanju deteta ako roditelj ne želi da ono primi vakcinu, ali se o njemu stara na najbolji način. Poznato je šta podrazumeva zanemarivanje, a ovo su novine s kojima nismo upoznati - kažu u Centru za socijalni rad u Subotici.

2022 © - Vesti online