Nedelja 19.04.2015.
12:47
politika.rs

Nova oprema srpskih policajaca

Tanjug
Pored pištolja za pojasom nosiće i električnu palicu i biber-sprej (Foto: Arhiva)

- Novim sredstvima prinude MUP hoće da osavremeni policiju, jer će njima policajac moći da postigne isti cilj bez upotrebe vatrenog oružja i nanošenja teških povreda - naglasio je Stefanović.

Nacrti novih zakona, o policiji i o evidenciji i obradi podataka u oblasti unutrašnjih poslova, predviđaju i reorganizaciju policije tako da se unutar nje izvrši podela na policijske i unutrašnje poslove.

Biće uspostavljena i bolja saradnja policije sa jedinicama lokalne samouprave, a osnovaće se i dva nova sektora – za međunarodne i evropske poslove i za ljudske resurse.

- Na ovaj način znatno će se smanjiti broj ljudi u kabinetu ministra, lakše će biti praćeni pregovori u vezi sa poglavljem 24 i reforma će biti bolje urađena - objasnio je ministar.

Takođe, kako je kazao, novi sektor za ljudske resurse u delo će sprovoditi ideju napredovanja, što znači da će za uspon u službi biti pored obrazovanja potrebni i rezultati, a ne samo staž u ministarstvu.

Naročita pažnja u ovom nacrtu zakona o policiji, kako je naglasio Stefanović, posvećena je preciznijem definisanju policijskih ovlašćenja, ali i mehanizmu bezbednosne provere.

- Novim mehanizmom će se razjasniti taj postupak u javnosti i smanjiti aluzije na eventualne zloupotrebe. Istovremeno time neće biti ugrožena prava građana na zaštitu podataka o ličnosti, a policija se neće ograničiti u obavljanju poslova bezbednosti - ocenio je Stefanović.

Govoreći o osavremenjivanju policijskih poslova, on je podsetio da evropski standardi ulaze u domaće propise. To je dovelo do promene pojedinih policijskih ovlašćenja, kao što su uvođenje forenzičke registracije uzimanja drugih uzoraka i forenzičkog veštačenja i analize, ali i do diskusije o tome da li poligrafsko ispitivanje spada u policijsko ovlašćenje.

2024 © - Vesti online