Nedelja 19.04.2015.
08:32
Tanjug

"Zemlje EU su na samrti"

wikimedia.org
Neće da vide ono što je sve izvesnije...

Po Egdalu, vlada Grčke je najzad shvatila da mora da igra "smrtonosnu igru moći na asimetričan način" pa se okreće Moskvi i Pekingu, nakon što je naišla "na zid" u pregovorima s Trojkom, prenosi Sputnjik.

- Grčka je bukvalno Ahilova peta evra i Vašington i Vol strit je napadaju s divljaštvom neviđenim još od azijske i ruske ekonomske krize 1997. i  1998. godine - ističe Egdal.

Tražeći od Grčke, pogođene teškom finansijskom krizom krajem 2009, da uvodi dodatne mere štednje, Nemačka očigledno zanemaruje lekciju koju je dobila tridesetih godina prošlog veka da štednja nikad ne reašava ekonomsku krizu već se to postiže samo realnim ekonomskim rastom, naglašava Egdal.

Po njemu je Ciprasov sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom "korak u pravom smeru", koji bi mogao da promeni budućnost Grčke i cele EU. Egdal naglašava da je Putin ponudio Grčkoj vrlo lukrativnu pogodbu - da uzme učešće u tzv. "Turskom toku", čime bi ova zemlja mogla da postane jedan od glavnih energetskih distributivnih centara u Evropi.

Cipras je zauzvrat obećao da će se suprotstaviti bilo kakvim novim sankcijama Rusiji, što je izazvalo bes u Vašingtonu, koji je Grčku označio kao ruskog "trojanskog konja" u EU.

Egdal iznosi sumnju da bilo šta može da reši grčke ekonomske probleme "i finansijsku krizu s kojom će se EU uskoro neizbežno suočiti", ukoliko Unija "definitivno ne raskine" sa svetom u kojem dominira dolar i ne okrene se Istoku, pridružujući se Evroazijskoj ekonomskoj uniji i projektu Novog puta svile, koji predvodi Kina".

- U suprotnom će se i cela EU "udaviti u sopstevenim dugovima i ekonomskoj depresiji kao danas Grčka - upozorava Egdal.

2024 © - Vesti online