Utorak 27.04.2010.
20:15
Vestionline

Noć muzeja u 48 gradova

Koliko posetilaca "Noći muzeja" se tokom godine u njih i vrati?

"Noć muzeja" se održava po sedmi put u Srbiji, a ove godine posetiocima će biti predstavljeni novi, atraktivni i zanimljivi kulturno zabavni sadržaji.

Program manifestacije biće raspoređen u sedam zona u kojima će posetioci saznati nešto novo iz savremene umetnosti, slikarstva, istorije, modne industrije, filma, arhikteture...


Posetioci će moći da saznaju sve o istoriji i evoluciji tetoviranja - preko Maora i Novog Zelanda, Japana, Afrike pa sve do Evrope i savremene Srbije, da vide kako su izgledali plakati za frizerske radnje u Africi.


Videće kolekciju više od 200 lutaka koje su koristile devojčice i dečaci od 19. veka do danas.


Takođe će imati jedinstvenu priliku da sparinguju sa svetskom šampionkom u džudou, provere formu sa vicešampionkom sveta u fitnesu, dodirnu medalju sa prvih Olimpijskih igara nove ere, reket Miloša Crnjanskog, štafetnu palicu najbrže bele štafete na svetu.


U "Noći muzeja", posetioci će otkriti kako je nastao i kako se čuvao novac u Srbiji, kako je izgledala Slamnata kuća u kojoj je bio atelje Kraljice Marije ili zavire u vilu Đorđa Vajferta i probaju najjače pivo koje je ikada napravljeno na našim prostorima.


Gosti "Noći muzeja" imaće priliku i da se uvere kako su nekada, a kako danas izgledaju motorni zmajevi, poslušaju ispovest vladarke Ljubice Obrenović, zavire u dom Jevrema Grujića i prošetaju prvom diskotekom na Balkanu koja je otvorena u Beogradu.


Svi koji kupe jedinstvenu kartu moći će da čuju šta se i kako ženama nudilo u trgovinskim radnjama, zanatskim radionicama i apotekama u prvoj polovini XX veka ili prošetaju kroz famozni Plavi voz i muzejski voz Romantika.


U baštama muzeja za dobro raspoloženje brojnih posetilaca pobrinuće se bendovi i DJ: Intruder, Zemlja gruva, Inje, Sevdah bejbi, Horkestar i drugi.


Manifestaciju Noć muzeja ove godine je podržalo 48 gradova, sedam više u odnosu na prošlu godinu kada je ulicama, trgovima i izložbenim prostorima prodefilovalo više od pola miliona posetilaca, navodi se u saopštenju.

2024 © - Vesti online