Subota 18.04.2015.
11:52
Tanjug

Zaharčenko: Uspeće sporazum kad Kijev prizna NRD

Reuters/S.K.
Želi i da proširi samoproglašenu repubiku u Donjeck koju predvodi: Aleksandar Zakarčenko

Zakarčenko smatra da ukrajinska vlada ne sprovodi pravilno sporazum iz Minska, koji je donet uz podršku zapadnih zemalja, jer "Ukrajina ne želi da reši sva pitanja.

- Ako se složite da rešite nešto, onda morate da delujete i krenete napred i rešavate sve što je u to uključeno - rekao je on.

Zakarčenko je optužio vlasti u Kijevu da se pripremaju za rat.

- Prema našim informacijama, Kijev bi mogao vrlo brzo da ponovo isprovocira sukob napadom na Donjeck ili neki drugi grad Narodne republike Donjeck - rekao je.

Ukrajinska vlada tvrdi da, prema sporazumu iz Minska, pobunjeni istok ostaje deo zemlje, dok Zakarčenko insistira da mora zakonski biti piznat kao nezavisna teritorija. On je naveo da je Ukrajina prestala da plaća zdravstvenu zaštitu, penzije u druga davanja koja spadaju u obavezu države prema građanima.

- Pošto oni to ne rade, de fakto su nas priznali - uveren je Zakarčenko.

Reporter Bi-Bi-Si-ja je ove nedelje izvestio da se granatiranje moglo čuti i u samom Donjecku, što znači da sporzum iz Minska nije odneo pravi mir u regionu. Obe strane su tvrdile da se pridržavaju prekida vatre, sve do nedavne eskalacije borbi blizu Donjecka i Širokine. Obe strane tvrde da su povukle teško naoružanje sa linije dodira, ali pri tom optužuju jedni druge da planiraju novu ofanzivu i da jačaju vojne kapacitete.

2024 © - Vesti online