Subota 18.04.2015.
10:09
Tanjug

Australija: Uhapšeni tinejdžeri, planirali teroristički napad

wikimedia.org/Nick-D
Panika pred proslavu nacionalnog praznika...Više od 200 policajaca privelo pet mladića (18 i 19 godina): Premijer Toni Abot

Privedeno je pet mladića starosti 18 i 19 godina u akciji u ranim jutarnjim satima, u kojoj je učestvovalo više od 200 policija, posle višemesečne istrage zbog zabrinutosti da bi mladi ekstremisti za metu mogli da imaju obeležavanje stogodišnjice velikog nacionalnog praznika.

- Bilo je niz racija u gradskom delu Melburna. Uhapšeno je pet ljudi, dvojica će biti optužena za pripremu terorističkog akta za koji verujemo da je bilo pripremanje napada protiv pripadnika policajace na Dan ANZAC - potvrdio je Abot novinarima, prenela je agencija Rojters.

Viši australijski policijski zvaničnici rekli su da su našli hladno oružje, uključujući mač i nož u raciji i da su uvereni da je pretnja postojala.

- U ovoj fazi nemamo informacije da je bilo planirano odsecanje glava, ali bilo je obaveštanja i o napadu na policiju. Neki dokazi koje smo prikupili sa nekoliko mesta i neke druge informacije koje smo imali, navode nas da verujemo da su u ovom posebnom slučaju bili inspirisani Islamskom državom (IS) - rekao je prvi čovek Australijske fereralne policije Nejl Gaghan, dodaje AP.

Australijska vlada je podigla nivo upozorenja na terorizam kao odgovor na pretnji "iznutra" od pristalica džihadista IS u Australiji.

Nacionalni dan sećanja u Australiji i Novom Zelandu na sve Australijance i Novozelanđane koji su služili i poginuli u svim ratovima, sukobima i mirovnim operacijama, obeležava se 25. aprila, mada je prvobitno Dan AZNAC bio u čast pripadnika Australijskog i novozelandskog korpusa (ANZAC) koji su se borili na Galipolju protiv Otomanskog carstva tokom Prvog svetskog rata.

2024 © - Vesti online