Petak 17.04.2015.
21:12
Tanjug

Obama traži od Evrope da zadrži sankcije protiv Rusije

Reuters
Dok Rusija ne ispuni ugovor iz Minska sankcije moraju da ostanu, poručio Obama

- Moramo da zadržimo postojeći nivo sankcija sve dok ne vidimo da oni čine neophodne korake u skladu sa sporazumom - rekao je Obama na zajedničkoj konferenciji sa italijanskim premijerom Mateom Rencijem u Beloj kući.

On je dodao da je iznenađen što je Rusija toliko dugo čekala da potpiše ugovor o prodaji protivraketnog odbrambenog sistema Iranu, imajući u vidu tenzije između Moskve i Vašingtona. Ta prodaja, podsetio je Obama, prvobitno je trebalo da se desi 2009. godine, ali je Rusija obustavila projekat na zahtev Amerike.

Ruski predsednik Vladimir Putin u četvrtak je rekao da se prodaja obnavlja pošto je u razgovorima sa Iranom o njegovom nuklearnom programu postignut napredak.

Kada je reč o Grčkoj Obama je rekao da Atina mora da sprovede reforme, smanji birokratiju, prikupi porez...

- Grčka mora da preduzme nove reforme radi stabilnost svog poljuljanog finansijskog sistema - rekao je Obama i dodao da je Vašington otvoren za fleksibilne politike koje bi pomogle ekonomski oporavak evropskih zemalja.

Renci je istakao da Evropa treba da radi na postizanju dogovora sa Grčkom i da izborna volja grčkih građana mora da se poštuje, napominujući da su Grčkoj neophodne reforme.

Govoreći o ekonomskoj saradnji sa Evropom, Obama je naveo da želi da vidi "veći napredak" u 2015. godini po pitanju sporazuma o slobodnoj trgovini između Vašingtona i Evropske unije.

2024 © - Vesti online