Subota 18.04.2015.
09:30
O. I. - Vesti

SAD šalju saveznicima rakete

Tanjug/AP
Američki tenkista na vežbi u Litvaniji

On je istakao da je "intenzitet borbenih vežbi NATO pakta povećan 2014. godine za 80 odsto". Po njegovim rečima, rukovodstvo NATO nije ni pokušalo da sakrije jasnu antirusku orijentaciju tih aktivnosti, prenela je Raša tudej.

- Za vreme tog perioda NATO je grupisao snage zemalja članica u baltičkim državama, sastavljene od 10.000 vojnika, oko 1.500 oklopnih vozila, 80 aviona i helikoptera i 50 ratnih brodova, naveo je precizno Kartapolov na Četvrtoj konferenciji o međunarodnoj bezbednosti.

On je naveo da su bombarderi američkih vazduhoplovnih snaga korišćeni za obavljanje strateških zadataka.

Po njegovim rečima, SAD planiraju da svoje saveznike sa istoka Evrope snabdeju krstarećim raketama JAŠM-ER dugog dometa, koje će omogućiti da NATO avioni pogađaju ciljeve do 1.300 kilometara unutar ruske teritorije.

- U slučaju vojnog sukoba, ključni objekti na teritoriji skoro celog evropskog dela Rusije bili bi ranjivi na NATO vazdušne napade, upozorio je Kartapolov i dodao da bi pri tom vreme leta raketa bilo prepolovljeno (a time i mogućnost pravovremenog ruskog raketnog odgovora).

Bespilotne letelice uhode

Kartapolov je skrenuo pažnju i na porast obaveštajnih aktivnosti NATO na Crnom moru, pa su tako u Ukrajini primećeni dronovi SAD. On je rekao da su američke bespilotne letelice primećene u ukrajinskom vazdušnom prostoru u martu, sa rastućom dubinom izviđanja na teritoriji Rusije od 250 do 300 kilometara.

2024 © - Vesti online