Utorak 27.04.2010.
18:29
Srna

Ostaci Nojeve barke nađeni u Turskoj!?

Dodatnom analizom drveta, koristeći metodu datiranja pomoću radioaktivnog izotopa ugljenika 14, naučnici su utvrdili kako su ostaci stari i do 4.800 godina, otprilike kada se veruje da je došlo do opšte velike poplave.

"Nismo 100 odsto sigurni, ali jesmo 99,99 odsto, da je reč o Nojevom brodu" - izjavio je Jen Ving-čeng, Kinez koji se bavi režijom dokumentarnih filmova i članom 15-člane ekspedicije koja je tragala za "Arkom".

I sama konstrukcija uništenog broda upućuje da bi taj brod mogao biti Nojev, navode istraživači. Unutrašnji trup podeljen je u više odeljaka u kojima su, pretpostavlja se, bile smeštene životinje.

"Nije moguće da je u to doba područje u kome su ostaci pronađeni bilo naseljeno, jer nema tragova ljudske prisutnosti na nadmorskoj visini većoj od 3 500 metara" - objašnjava kineski režiser i dodaje kako će lokalne turske vlasti od UNESKO-a tražiti da se lokalitet doda na popis svetske baštine.

Prema Bibliji, Noje je imao šesto godina kada mu je Bog naredio da sagradi brod i okupi sebe i svoju porodicu sa svakom vrstom životinja, jer će poslati veliki potop da uništi ljudski rod.

Planina Ararat

Vode su, piše u Bibliji, Zemljom vladale 150 dana nakon čega se "Arka" nasukala, veruje se, upravo na vrhovima planine Ararat.

2024 © - Vesti online