Utorak 27.04.2010.
18:34
Srna

Radnicima "Zastave“ prete krivične prijave

 

Iz Ministarstva je saopšteno da pretnja sindikalaca da će blokirati fabriku predstavlja pretnju državi Srbiji i svim radnicima koji zaista žele da rade i žive od svog rada.


Predstavnici radnika koji nisu prešli u FIAT-ovu fabriku, a ostali su u fabrici "Zastava automobili" zapretili su da će blokirati fabriku zbog odluke da im od aprila bude isplaćivano 60 odsto zarade.


Oko 800 ljudi koje FIAT nije angažovao, a koji su ostali u "Zastava automobili" i koji rade na sređivanju fabrike, dobijaće punu platu, oko 400 radnika koji su povremeno angažovani 70 odsto, dok će oko 600 radnika koji ne rade ništa i ne dolaze na posao dobijati 60 odsto plate, navodi se u saopštenju Ministarstva ekonomije.


Iz Ministarstva ističu da su pretnje blokadom fabrike "FIAT automobila Srbija" neprimerene i za svaku osudu, te da je krajnje vreme da se rad odvoji od nerada i da ne mogu istu zaradu imati oni koji rade i oni koji ne rade.


Novi režim isplata u preduzeću "Zastava automobili" stupio je na snagu u aprilu i prema njemu, radnici koji ne rade i ne dolaze na posao dobijaće mesečno 60 odsto zarade zajedno sa uplaćenim doprinosima za penziono i zdravstveno osiguranje, a oni koji su radno angažovani povremeno na određenim poslovima, dobijaće 70 odsto mesečne zarade, zajedno sa doprinosima.


U saopštenju se dodaje da će ti radnici dobijati na ovakav način umanjenu zaradu do momenta kada im bude ponuđen posao u nekim od FIAT-ovih komponenti, ukoliko se ne opredele za dobrovoljni odlazak, uz socijalni program sa 300 evra po godini staža.
 

2024 © - Vesti online