Utorak 27.04.2010.
18:05
Srna

UN beži iz Kandahara

Portparol UN Suzan Manuel rekla je da je celokupnom avganistanskom osoblju iz Kandahara rečeno da ostanu kod svojih kuća dok je nekoliko stranih radnika prebačeno u prestonicu Kabul.

Ona nije želela da kaže koliko je stranih radnika ostalo u kancelariji niti da li je odluka o povlačenju radnika donešena nakon pojave određene pretnje.

"Bezbednosna situacija došla je do te tačke da je bilo potrebno da se povuku radnici. Nadamo se da će ljudi moći da se vrate i nastave sa svojim poslom. Smatramo da je ovo privremena mera", rekla je Manuel.

NATO snage planiraju, kako Vašington navodi, u predstojećim mesecima odlučujuću kampanju u Kandaharu koji je najveći grad na jugu Avganistana i koren talibanskog pokreta.

Vlasnik radnje u Kandaharu Muhamed Ačkzaj smatra da "kada UN odlaze iz grada to pokazuje da nema nikakve bezbednosti i da su veoma zabrinuti jer ne znaju šta im se sprema".

Ofanziva je kamen temeljac za strategiju "velikih pojačanja" američkog predsednika Baraka Obame u kojoj će biti iskorišćeno dodatnih 30.000 vojnika raspoređenih ove godine u Avganistanu kako bi se "promenio smer rata protiv talibanskih pobunjenika".

U sklopu planova čije se ostvarenje očekuje u junu, oko 8.000 američkih i kanadskih vojnika pokušaće da obezbede ruralne oblasti oko grada dok će brigada oko 3.500 američkih vojnika pratiti 6.700 avganistanskih policajaca u urbanim oblastima. Ukupno će u ofanzivi učestvovati 23.000 kopnenih snaga NATO, avganistanskih vojnika i policajaca

2024 © - Vesti online