Petak 17.04.2015.
14:08
Tanjug

Crni orao u Estoniju "putuje" preko Srbije

wikipedia.org
Crni orao je strogo zaštićena vrsta u Srbiji, pa se strogo pazi na svaku jedinku

Ona u Srbiji provede nekoliko dana odmarajući se. I ovog proleća, Iti je posetila posetila Srbiju, ali je očigledno bila u žurbi. Granicu sa Bugarskom je preletela 8. aprila rano ujutro, a istog dana je zanoćila u šumi podnožja planine Bukovik.

Narednog dana noć je provela u plavnoj šumi kraj Velike Morave, nedaleko od Velike Plane, a 10. aprila oko 10 sati je napustila Srbiju, preletevši granicu sa Rumunijom u južnom Banatu i nastavila na sever.

Tri dana kasnije, ornitolozi iz Estonije su javili da je Iti uspešno stigla kući.

Crni orao je strogo zaštićena vrsta i u Srbiji, pa je na svaku jedinku, od malobrojnih  koje kod nas zimuju ili se preko Srbije sele, potrebno je budno paziti.

Članovi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije posebno raduje što sve češće crni orlovi posećuju hranilišta namenski u Srbiji otvorena za ptice grabljivice, dodaje se u saopštenju.

U Evropi je, kako navode ornitolozi, ostalo još samo 210-290 parova crnog orla. Ova vrsta naseljava stare vlažne šume prošarane močvarama, jezerima, rekama i proplancima. Selica je, a zimu provodi na jugu Evrope, severu Afrike, Arapskom poluostrvu, jugu i jugoistoku Azije.

Usled ubrzanog gubitka staništa, kao i stradanja na seobi izazvanog čovekovim delovanjem, nalazi se na prvim stranama svih Crvenih lista i jedna je od globalno najugroženijih vrsta.

Ugroženi Iti

Iti je jedan od ovih retkih orlova. Svake jeseni, ona napušta Estoniju i preleće preko Belorusije, Ukrajine, Rumunije, Bugarske, sve do juga Turske,  gde provodi zimu,a krajem marta i početkom aprila, sledi jednomesečno putovanje do Estonije, radi gnežđenja. Ornitolozi to znaju na osnovu traga koji o njenim kretanjima ostavlja radio-odašiljač, koji ova ptica nosi od dana kada joj je, kao mladuncu, postavljen dok je boravila u gnezdu. Ovi uređaji su potpuno bezopasni i pticama ne smetaju. Šta više, dešava se da ptica bude spašena upravo zahvaljujući odašiljaču: nađe se u nevolji, bude otrovana, povređena, a transmiter šalje uzastopne signale sa jedne tačke, što je alarm za ornitologe koji odlaze na lice mesta u potragu za pticom i u misiju spasavanja.  

2024 © - Vesti online