Petak 17.04.2015.
11:36
Tanjug

MOK radi za Kosovo, ali je "prijatelj" Srbije

Reuters
Više od 100 zemalja priznalo Kosovo, pa što ga ne bismo primili: Tomas Bah

- MOK i međunarodni sport su autonomni na osnovu pravila i interesa svih sportista širom sveta i poveljom generalne skupštine Ujedinjenih nacija priznata je autonomija sporta i to smo uzeli u obzir prilikom prijema Kosova. Takođe, uvažili smo činjenicu da je Kosovo priznalo više od 100 zemalja sveta, ali hteli smo da sportistima Kosova pružimo mogućnost da učestvuju na Olimpijskim igrama - rekao je Bah.

On je istakao da je prilikom takve odluke konsultovan Olimpijski komitet Srbije (OKS) uprkos tome što je OKS na čelu sa predsednikom Vladom Divcem bio izričito protiv i ukazivao zabrinutost zbog toga.

- Imamo izvrsnu saradnju sa OKS i ništa nismo radili bez konsultacije sa njima. Jasno je da o ovom pitanju nemamo iste stavove, ali kao i u svakoj kući, znate to i sami, ima različitih mišljenja. Na kraju se zahvaljujemo rukovdostvu OKS što je poštovalo međunarodna pravila sporta - istakao je Bah i dodao da Srbija nije mogla da glasa protiv prijema Kosova iz jednostavnog razloga što nema nijednog člana MOK-a, koji je doneo tu odluku.

Sa Divcem i Paspaljem delili neprijatno iskustvo

Tanjug
Propustio Igre 1992. godine: Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divac

Prvi čovek MOK-a je posebno izdvojio činjenicu da sa predsednikom Divcem i potpredsednikom Paspaljem deli "neprijatno" iskustvo iz sportske karijere.

- Predsednik Divac i potpredsednik Paspalj zbog političkog embarga nisu mogli da učestvuju na Igrama u Barseloni 1992, a ja zbog političkog bojkota nisam bio u Moskvi 1980. Zajedno radimo da se takve stvari više ne ponove - rekao je Bah i poručio da će MOK kroz Agendu 2020 izdvojiti 20 miliona dolara, 10 za borbu priotiv dopinga i 10 za borbu protiv nameštanja rezultata i drugih vidova korupcije u sportu.

Bah je rekao da se MOK divi i izuzetno poštuje rezultate srpskog sporta i sportista i obećao maksimalnu podršku u pripremama Srbije za Igre u Riju.

- Olimpijski komitet Srbije je jedinstven u svetu zbog činjenice da su predsednik, dva potpredsednika i generalni sekrata olimpijci, učesnici Igara, što svakako dodatno olakšava komunikaciju, jer delimo iste vrednosti - istakao je Bah, takođe olimpijac, osvajač zlatne medalje u mačevanju 1976. u Montrealu.

Kasnije danas (petak), Bah će se sastati sa ministrom omladine i sporta Vanjom Udovičićem, posetiće osnovnu školu "Vladislav Ribnikar", a večeras putuje u Prištinu.

2024 © - Vesti online