Petak 17.04.2015.
11:26
Srna

"NATO sve češće na ruskoj granici"

Reuters
Malo, malo, pa ih eto blizu granice... Nato raspoređuje svoje trupepo Evropi

On je rekao na Moskovskoj konferenciji o međunarodnoj bezbednosti, koja se održava četvrti put, da NATO nije krio očiglednu antirusku orijentaciju ovih aktivnosti.
 

- Tokom tog perioda, NATO je kreirao grupacije od snaga svojih članica u baltičkim državama, koje se sastoje od 10.000 vojnika, oko 1.500 oklopnih vozila, 80 aviona i helikoptera i 50 ratnih brodova - rekao je Kartapolov.

Ovaj vojni zvaničnik dodao je da su strateški bombarderi američkog vazduhoplovstva izvršavali strateške zadatke tokom tih vežbi, prenela je "Raša tudej".

Kartapolov je izjavio da SAD planiraju da isporuče svojim saveznicima u istočnoj Evropi krstareće projektile dugog dometa tipa JASSM-ER, koji mogu da pogode mete u dubini od 1.300 kilometara u ruskoj teritoriji.

- U slučaju vojnog sukoba, ključni objekti na teritoriji skoro čitavog evropskog dela Rusije biće ranjivi na vazdušni napad NATO-a, a vreme leta projektila smanjeno je za polovinu - upozorio je Kartapolov.

Ovaj general-pukovnik dodao je da je NATO povećao obaveštajne aktivnosti i u oblasti Crnog mora korištenjem bespilotnih izviđačkih letelica.

2024 © - Vesti online