Petak 17.04.2015.
10:37
Tanjug

Snimak otrovane dece rasplakao zvaničnike UN

Reuters
Jezive slike stradanja nevine dece u Siriji

Sirijski lekar Mohamed Tenari, koji je samo tokom prošlog meseca lečio žrtve šest napada hemijskim oružjem, napustio je Siriju uz pomoć američkih vlasti, koje su i organizovale njegovo obraćanje Savetu bezbednosti iza zatvorenih vrata, prenela je agencija AP.

Tenari je svetskim zvaničnicima pokazao video snimak napada izvedenog 16. marta u gradu Sarmin u provinciji Idlib, u kojem je navodno korišćen hlor kao hemijsko oružje. Na snimku se vidi kako troje dece stare između jedne i tri godine umire uprkos naporima lekara da im spasu život.

Bolnica u kojoj se odvijao pokušaj spasavanja života dece je bila toliko prenatrpana žrtvama napada, da je jedno dete moralo da leži na svojoj babi, koja je kasnije takođe preminula.

- Sve žrtve su osetile miris sličan izbeljivaču i čule zvuk helikoptera u letu - rekao je Tenari kasnije novinarima, pošto im je pokazao video, i dodao da većinu žrtava čine žene i deca.

SAD i druge članice Saveta bezbednosti su više puta optužile sirijsku vladu za napade hemijskim oružjem, ističući da niko drugi uključen u taj sukob ne poseduje helikoptere koji bi mogli da izbace takvo oružje.

2024 © - Vesti online