Petak 17.04.2015.
08:36
Tanjug

"Grčka odlučna: Ostajemo u evrozoni"

Reuters
Grčka ni ne razmatra izlazak iz Evrozone: Janis Varufakis

Upitan na forumu u Vašingtonu šta Grčka radi u razgovorima s kreditorima kako bi izbegla Grexit - izlazak iz evrozone - Varufakis je odgovorio da njegova vlada odbija da razmatra tu opciju.

- Poigravanje s Grexitom je krajnje antievropski - ocenio je Varufakis u Brukings institutu.

- Naš jedini razumni proevropski odgovor je da provodimo svaki budni trenutak u pokušaju da postignemo častan sporazum - istakao je grčki ministar.

Varufakis je, međutim, naglasio da iako Evropska komisija, Evropska centralna banka i Međunarodni monetarni fond treba da imaju osnovu za svoj zahtev za reformama, prethodni pristup koji je podrazumevao oštre mere štednje, nije urodio plodom.

- Probali smo taj lek, ali nije delovao - rekao je Varufakis, prenosi AFP.

Varufakis je poručio i da Grčka ne može jednostavno da se prilagodi nekom postojećem sporazumu o svom dugu, koji neće rešiti njene ekonomske probleme

- Nećemo se posvetiti ciljevima za koje znamo da ih naša ekonomija ne može ispuniti, zbog politike koju naši partneri neće želeti da sprovedu - dodao je on, prenosi Rojters.

Skromno rezanje državne potrošnje

Grčka levičarska vlada saopštila je da će uštedeti milione evra kroz rezove u budžetima ministarstava. Iako će rezovi biti skromni u odnosu na ogroman javni dug i izdatke Grčke, kombinacija rezova i povećanja obima prihoda trebalo bi da u državnu kasu donese oko 300 miliona evra, izjavio je zamenik grčkog ministra finansija Dimitris Mardas, a prenela agencija Frans pres.

- Recimo, počećemo da izdajemo javne zgrade koje nisu u upotrebi - rekao je Mardas, dodajući da će vlada raditi na sprečavanju aktivnosti koje državu lišavaju prihoda, kao što su prodaja goriva na crnom tržištu, zloupotreba sistema zdravstvene zaštite i gomilanje kapitala na inostranim računima.

2024 © - Vesti online