Četvrtak 16.04.2015.
19:17
Tanjug

Poubijali se ilegalni imigranti na brodu: Muslimani bacili hrišćane u more

Reuters
Verski rat na brodu ka Siciliji

Imigranti su ispričali da su 14. aprila iz Libije pošli čamcem u kojem je bilo 105 ljudi, mahom iz Senegala i Obale Slonovače. Tokom puta, imigranti muslimani sukobili su se sa drugom grupom koju su nazvali hrišćanima i zapretili im da će ih baciti u vodu.

Uhapšeni imigranti su iz Malija, Senegala i Obale Slonovače, a optuženi su za višestruko ubistvo na osnovu verske mržnje.

Ranije danas, italijanski mediji su preneli da je samo četvoro imigranata preživelo nesreću u kojoj se utopila 41 osoba pošto je čamac koji ih je prevozio potonuo u Mediteranu. Preživele je spasla italijanska mornarica i prebacila ih u sicilijansku luku Trapani.

Četvoro preživelih rekli su italijanskoj policiji i humanitarnim organizacijama da je gumeni čamac koji je prevozio 45 imigranata potonuo dok je plovio iz Libije.

Italija je ranije danas zatražila više pomoći za spasavanje migranata koji rizikuju život da pređu Sredozemno more i zatražila "jasan odgovor" od Evropske unije na pitanje gde izbeglice treba da budu poslate.

Posle subotnje tragedije kada se najmanje 400 migranata utopilo u pokušaju da iz Libije stignu do obala Italije, ministar spoljnih poslova Italije Paolo Đentiloni je rekao da njegova zemlja snosi skoro sve troškove patroliranja i spasavanja u Sredozemnom moru.

- Devedeset odsto troškova tih operacija pada na naša leđa, i mi do sada nismo dobili adekvatan odgovor Evropske unije - rekao je Đentiloni, dodajući da samo EU troši tri miliona evra dnevno za svoju operaciju nadziranja "Triton".

2020 © - Vesti online