Petak 17.04.2015.
08:46
O. Ikodinović - Vesti

Američke "atomske" vežbe

Tanjug/AP
Zapadni zvaničnici pokušavaju da kazne Rusiju: Sergej Šojgu

Šojgu je izjavio da su vojne vežbe Severoatlanske alijanse na njegovom "istočnom krilu" i u arktičkom regionu ukazuju na antirusku orijentaciju.

- NATO zemlje aktivno streme ka osvajanju geopolitičkog prostora, dosledno povećavaju vojni potencijal u Istočnoj Evropi, bliže se granicama Rusije - rekao je ruski ministar.

On je naveo da se i članice NATO koje nemaju nuklearno naoružanje, tokom vežbi, obučavaju kako da koriste američko.

Šojgu je kazao da neki zapadni zvaničnici pokušavaju da "kazne Rusiju" za nezavisnu politiku. Moskva se, po njegovim rečima, neće zatvoriti i spremna je za široku saradnju sa partnerima iz celog sveta, uprkos pokušajima Zapada da izoluju Rusiju.

Pritom napominje i to da SAD pokušavaju da pojačaju svoj uticaj na prostorima bivšeg Sovjetskog Saveza.

- Da bi ostvarili svoje interese, Vašington i njegovi saveznici koriste različita sredstva - obećavaju profitabilne investicije, donacije i besplatnu vojno-tehničku pomoć - naveo je Šojgu.

"Štit" je dokazana pretnja

Šojgu je upozorio da sistem američke protivraketne odbrane (tzv. Štit) preti strateškoj stabilnosti.
- Naše prognoze razvoja američkog globalnog protivraketnog sistema, izražene na Moskovskoj konferenciji 2012. godine, očito se ostvaruju. Mi potvrđujemo stratešku pretnju - rekao je ruski ministar, i dodao da su u zemljama NATO praktično prestale diskusije o tome koliko je opravdano raspoređivanje globalne protivraketne odbrane.

Optužujući Rusiju za "aneksiju" Krima i umešanost u poslove Ukrajine, Zapad plaši ruske susede i partnere da će postati sledeće "žrtve agresije Moskve", kazao je ministar odbrane RF i pojasnio da im je osnovni cilj da od Rusije odvoje države, koje su sa njom povezane kulturno i istorijski.

 

2024 © - Vesti online