Četvrtak 16.04.2015.
18:20
Tanjug

"Saradnja Srbije i NATO u zajedničkom interesu"

Tanjug
General Knud Bartels i general Ljubiša Diković

Diković je rekao da su naša zemlja i NATO u poslednjih 16 godina prošli dug put, od agresije i sukoba, do zajedničke saradnje kroz program Partnerstvo za mir. Prema njegovim rečima, važan korak u saradnji sa Severnoatlantskim savezom je potpisivanje individualnog programa, odnosno akcionog plana partnerstva.

- Učešćem u aktivnostima individualnog plana partnerstva, Vojska Srbije će dalje razvijati široki spektar svojih sposobnosti. Želimo da najbolje svetske standarde primenjujemo u našoj vojsci, radi razvoja sposobnosti. Naravno, te standarde primenjivaćemo na način koji ne dovodi u pitanje opredeljenje Republike Srbije za vojnu neutralnost, niti one specifičnosti koje našu vojsku čine vojskom Srbije - rekao je Diković.

On je dodao da individualni akcioni plan- IPAP, nema obavezujući karakter, u smislu nametanja volje i da Srbija sama bira ciljeve i ono što joj odgovara.

- Posebnu korist za Vojsku Srbije očekujemo od unapređenja praktične saradnje u suprotstavljanju savremenim izazovima bezbednosti. Izgradnja sposobnosti za suprotstavljanje terorizmu, sajber ugrožavanju, ilegalnim emigracijama i poboljšanju energetske bezbednosti. Takođe, namera nam je da nastavimo jačanje sposobnosti VS za učešće u operacijama širom sveta, pod vođstvom UN i EU - rekao je Diković.

Načelnik generalštaba VS, koji je razgovarao sa Predsedavajućim vojnom komitetu NATO, generalom Knudom Bartelsom, poručio je da su pred njima važne teme i da će razgovarati o bezbednosnoj situaciji sa težištem u regionu i na Balkanu, kao i o bezbednosnim izazovima i budućoj saradnji.

Diković je zahvalio Bartelsu na, kako je rekao, odličnoj saradnji koju VS ima sa snagama KFOR-a.

- VS u KFOR-u vidi garant bezbednosti i stabilnosti na KiM. Naša saradnja je intenzivna i obuhvata različite aktivnosti, od sastanaka na svim nivoima, preko veoma efikasnih jednovremenih patrola, do odskora uvedenih i jednovremenih osmatračnica - rekao je Diković.

General Knud Bartels je rekao da se nada da će potpisivanje novog individualnog akcionog plana partnerstva- IPAP, između NATO i Srbije dovesti do značajnog porasta u nivou razumevanja i mogućnosti za zajednički rad.

-  Svakako poštujemo politiku Republike Srbije po pitanju vojne neutralnosti, i upravo na takvoj osnovi NATO sarađuje sa velikim brojem partnera širom sveta. Preko programa Partnerstvo za mir i IPAP, NATO i Srbija mogu da uče zajedno po istim standardima, kako bi bile spremne da pruže pomoć u bilo kakvoj vanrednoj situaciji brzo i efikasno - kaže Bartels.

Delegacija vojnog komiteta NATO-a boraviće u Srbiji danas i sutra.

2024 © - Vesti online