Četvrtak 16.04.2015.
18:09
Tanjug

Nemački političari pod pritiskom: Masovne pretnje smrću

Reuters
Pretnje smrću stižu od Pegide i povampirenih neonacista

Ramelov, prvi šef jedne pokrajinske vlade iz redova partije Levica, naslednice bivših istočno-nemačkih komunista, zbog svog angažmana za izbeglice i toleranciju, dobija, naime, pretnje smrću - mejlovima, pismima i na Fejsbuku, a nedavno je u njegovu kancelariju stigla i jedna pošiljka sa belim prahom.

- Neću dozvoliti da to na mene utiče... - rekao je Ramelov i naglasio da su sigurnosne mere pojačane i da je činjenica da se te pretnje povećavaju, uvek kada se radi o temama vezanim za smeštaj izbeglica.

U međuvremenu se pokazalo da Ramelov nije usamaljen i da sve više političara govori o neprijatnostima, pa je tako i bivši predsednik Bundestaga, socijaldemokrata Volfgang Tirze dobio pretnje smrću zbog angažmana za toleranciju i protiv "Pegide".

On je, između ostalog, dobio i pismo u kome jedan čovek izražava "nadu" da će ga građani, posle jednog atentata, poput onog u Parizu, "po kratkom postupku obesiti", dok mu jedan drugi "želi" "sporu i užasnu smrt", prenosi štampa.

Zamenik predsednika Bundestaga Petra Pau iz partije Levice, koja se u svom izbornom okrugu u Berlinu zalaže za prihvat izbeglica, dobijala je proteklih meseci više pretnji smrću.

Pretnje su najčešće stizale iz "Građanskog pokreta Marcan", čiji članovi su, kako se navodi, aktivni u okviru ekstremno-desne Nacionaldemokratske partije (NPD) i demonstriaju ponedeljkom protiv prihvata izbeglica. Neonacisti su Petri Pau pretili na Fejsbuku, a jednom su, pre izvesnog vremena, desničari iznenada promenili pravac demonstracija ponedeljkom i prošli pored njene kuće, ispred koje su se zadržali i minutima skandirali rasističke parole.

- Bilo je sablasno - rekla je Pauova, koja je u to vreme bila u kući. Dan posle demonstracija, ona je dobila pretnju i preko Tvitera.

- Da li Vam je sada bolje ili bi mi trebalo i sledeće sedmice još jednom da prođemo pored Vas? - glasilo je pitanje desničara.

Pre izvesnog vremena gradonačelnik Treglica, do tada potpuno nepoznatog mesta, Markus Nirt, podneo je ostavku zbog pretnji desničarskih demonstranata. Nirt je podneo ostavku na mesto počasnog gradonačelnika Treglica, mesta oko 160 kilometara južno od Berlina, jer su lokalne vlasti odbile da zabrane marš desnicarske NPD, stranke o čijoj se zabrani godinama "lome koplja" i koja se sada protivi planovima za smeštaj azilanata. NPD je zapretila da će marširati do Nirtove kuce, a protest je otkazan pošto je on podneo ostavku.

Prvi gradonačelnik Magderbirga, socijaldemokrata Luc Trimper, posle više pretnji smrću ima ličnu zaštitu, a šef vlade Saksonije, pokrajine bujne lepote i burne prošlosti koja muku muči sa desničarima i neonacistima, Stanislav Tilih, ugasio je zbog uvreda svoj Fejsbuk.

Demohrišćanin Tilih je prvi Lužički Srbin koji se u politici vinuo tako visoko i važi za omiljenog i uspešnog političara. U poštanskom sandučetu opunomoćenika nemačke vlade za pitanje izbeglica Ajdan Ezoguz, političarke turskog porekla iz redova socijaldemokrata, dolaze pisma u kojoj joj "obećavaju" da je "prvo drvo njeno", a i generalni sekretar Socijaldemokratske partije Nemačke Jasmin Fahimi dobila je jedno pismo koje počinje sa "gospođa strankinjo, prljava svinjo", prenose mediji.

Političar partije Zeleni Omid Nouripour, poreklom Iranac dobija, takođe, preteće mejlove i pisma i kaže da njemu prete različiti ljudi, ne samo islamofobisti, već i neonacisti, protivnici stranaca u Nemačkoj, islamisti, ali i pristalice tvrde linije u Iranu. Nouripour veruje da te pretnje neće prestati i da  sve to izdržati, spada, zapravo, u posao političara.

2024 © - Vesti online