Četvrtak 16.04.2015.
17:11
sputniknews

Rublja nastavila impresivan rast

Reuters/E. K.
Oporavak rublje vratio nadu Rusima

Ruska valuta, podržana smirivanjem sukoba u Ukrajini i oporavkom cene nafte, povratila je skoro 40 odsto svoje vrednosti od početka marta u odnosu na dolar.

Dolar je  menjan za 49,59 rubalja, a u toku noći je prešao granicu od 50 rubalja prvi put od kraja novembra. Dolar je menjan za 80 rubalja na vrhuncu krize sredinom decembra.

Evro je pao na 52,85 rublje, čime se spustio na svoj najniži nivo u odnosu na rublju od kraja novembra.

Ruska moneta se, prema tome, vratila na nivo pre naglog pada sredinom decembra kada je zemlja upala u monetarnu krizu, zbog čega će ove godine Rusija zabeležiti jaku recesiju.

Ruska rublja naglo je pala krajem 2014. godine usled pojeftinjenja nafte i gasa i sankcija Zapada Rusiji zbog ukrajinske krize.

Oporavak ruske valute, međutim, daje nadu ruskim vlastima koje procenjuju da će pad bruto domaćeg proizvoda ove godine biti manji od prognoziranih tri odsto.

Londonska kancelarija firme"„Kapital ekonomiks“ je u noti početkom nedelje objasnila da je na oporavak vrednosti ruske rublje uticala stabilizacija cena nafte i smirivanje u Ukrajini posle postizanja sporazuma u Minsku.

Ta dva faktora doprinela su rastu poverenja u rusku privredu i smanjenju pritisaka na platni bilans zemlje, ali je privreda u dubokoj krizi, upozorili su ekonomisti.

2024 © - Vesti online