Četvrtak 16.04.2015.
11:08
Tanjug

"NATO se sve više približava ruskim granicama"

Reuters
Raspoređuju se po bivšim zemljama SSSR-a i sve više prilaze Rusiji

- Zemlje NATO, prevenstveno SAD, postale su mnogo aktivnije u pokušajima da ojačaju svoj uticaj na prostorima bivšeg SSSR-a. Da bi postigli svoj cilj. SAD i njeni saveznici koriste različita saredstva: obećanje profitabilnih investicija, donacija i besplatnu vojno-tehničku pomoć - naveo je Šojgu, a prenosi Tass.

Sporazum o otvorenom nebu i Bečki dokument doneti su sa ciljem da se izgradi poverenje u vojnoj oblasti i primeni bezbednosnih mera, ali oni nisu ispunili svoju svrhu, ocenio je ministar, uz napomenu da sistem američke protivraketne odbrane preti stateškoj stabilnosti.

On je dodao da se "naše prognoze razvoja američkog globalnog parotivraketnog sistema ostvaruju i potvrđuju stratešku pretnju".

Šojgu je ocenio da su vojne vežbe NATO alijanse na Arktiku i na istoku Evrope uperene protiv Rusije. Zemlje NATO-a pokušavaju da zauzmu geopolitički prostor, izgradnjom vojnog potencijala u istočnoj Evropi i približavanjem ruskim granicama.

Geografska koncentracija njihovih vežbi samo na istočnom krilu alijanse i na Arktiku, ukazuju na anti-rusku orijentaciju, rekao je Šojgu.

On je naveo da se i članice NATO-a koje nemaju nuklearno naoružanje, tokom vežbi, obučavaju kako da koriste američko.

- Jedan broj zapadnih lidera pokušava da izoluje i kazni Rusiju zbog njene nezavisne politike, ali smo mi uprkos tome otvoreni za saradnji sa partnerima širom sveta - naveo je Šojgu.

2024 © - Vesti online