Sreda 15.04.2015.
22:10
Tanjug, Srna

Davutoglu: Papa se priključio "frontu zla"

Reuters
Ahmet Davutoglu optužuje svet za zaveru protiv Turske

- Formira se front zla pred nama... Sada se papa pridružio tome i toj zaveri - rekao je Davutoglu na skupu svoje stranke u Ankari.

Turska je, prema njegovim rečima, voljna da se suoči sa svojom istorijom.

- Ali nećemo dozvoliti da naš narod bude vređan zbog istorije, mi nećemo dozvoliti da Turska bude ucenjivana zbog istorijskih sporova - dodao je on.

Papa Franja je u nedelju povodom obeležavanja 100. godišnjice zaločina nad Jermenima u Osmanskom carstvu, govoreći o tom događaju upotrebio reč "genocid", što je, ozbiljno narušilo diplomatske odnose Vatikana i Turske.

- Tokom prošlog veka, ljudska rasa je doživela tri ogromne tragedije bez presedana. Prva, koju većina smatra prvim genocidom 20. veka, pogodila je jermenski narod - rekao je papa.

Jermeni tvrde da je čak 1,5 miliona pripadnika tog naroda ubijeno između 1915. i 1917. godine, dok Turska odbacuje optužbe za taj zločin i tvrdi da je u građanskom sukobu, kad su se Jermeni pobunili protiv Otomanskog carstva i stali na stranu ruskih trupa, poginulo između 300.000 i 500.000 Jermena i isto toliko Turaka.

EP izabrao "genocid"

Poslanici Evropskog parlamenta podržali su u sredu rezoluciju kojom se masakr nad Jermenima naziva genocidom. Analitičari ističu da bi tekst, iako se u rezoluciji ponavlja isti usvojen u Evropskom parlamentu 1987. godine, mogao da izazove porast tenzija sa Turskom, čiji je predsednik Redžep Tajip Erdogan i pre glasanja izjavio da će ignorisati rezultat.

2024 © - Vesti online