Četvrtak 16.04.2015.
06:30
B92

3 greške u pripremi paste karbonara

AP
Karbonara se često priprema pogrešno

1. Da li koristite pavlaku za kuvanje?

Kako bi postigli da pasta karbonara bude kremasta, većina amterskih, ali i profesionalnih kuvara u špagete dodaje pavlaku za kuvanje. Ovaj sastojak ne nalazi se u originalnom italijanskom receptu. Šta više, kremastu teksturu jela i specifičan ukus daje jaje, koje se meša sa ostalim sastojcima na kraju termičke obrade. Nikako nemojte prepeći jaje.

2. Prekuvana testenina

Italijani vole testeninu al dente, ili takozvanu "pastu koja se oseća pod zubom." Međutim, bolje je da špagete ostavite malo sirovijima, pa da ih do kraja termički obradite u tiganju sa sosem. Uz pastu karbonara možete koristiti testeninu poput fetučina ili rigatona.

3. Masna slanina

Lepo propržite slaninicu, kako bi se što više otopili masni delovi. Iseckajte je na sitne komadiće, kako biste izbegli ovu grešku.

1. Propržite kockice slanine dok se ne otopi većina masnoće. Potom odvojite slaninu na poseban tanjir, a u masnoću dodajte sveže kuvane špagete al dente.

2. Promešajte i dodajte par kapi maslinovog ulja.

3. Ugasite šporet, a u vruć tiganj stavite dva razmućena jajeta s malo narendanog parmezana u koji ste dodali so i biber.

2024 © - Vesti online