Sreda 15.04.2015.
16:28 >> 16:55h
Tanjug

Đoković je najbolji sportista sveta!

Reuters
Ispred Mesija, Lebrona, Hamiltona... Novak Đoković, najbolji teniser današnjice

Đoković je ovo prestižno priznanje prvi put dobio 2011. godine, kada je osvojio 10 titula, od čega tri na gren slemu, dok je u 2014. godini slavio na sedam turnira, uključujući Vimbldon. 

Najbolja sportistkinja je atletičarka iz Etiopije Genzebe Dibaba, dok je najbolji tim fudbalska reprezentacija Nemačke, osvajač Mundijala u Brazilu.

- Protekla sezona bila je jedna od najboljih u mojoj karijeri, ostvario sam velike uspehe, ali moram da istaknem da to nije bila isključivo moja zasluga. Veliku zahvalnost dugujem svom timu koji mi je mnogo pomogao i bez koga ne bih bio ovo što jesam - rekao je Đoković.

Srpskom asu ovo je drugi put u karijeri da dobije nagradu "Laureus", a za razliku od prvog puta, kada je u februaru 2012. godine u Londonu primio nagradu, ovaj put zbog obaveza na turniru u Monte Karlu nije mogao da prisustvuje svečanosti u Šangaju, pa mu je nagradu uručila princeza Šarlin od Monaka.

- Hvala Laureusu, instituciji koja okuplja sportske legende i koja brine o mladima širom sveta. Sport je zaista inspiracija i motivacija za mnoge od nas i jezik koji svi razumemo i volimo. Sport je često ohrabrenje za decu da vežbaju i sanjaju. Ali, to nisu samo trofeji i medalje, već takmičenje i nadogradnja kao put ka boljim pojedincima i boljem društvu - poručio je Đoković.

Pored Đokovića u konkurenciji za najboljeg sportistu bili su i najbolji fudbaler sveta Portugalac Kristijano Ronaldo, svetski šampion u Formuli 1 Britanac Luis Hamilton, svetski rekorder u skoku s motkom Francuz Reno Lavileni, svetski prvak u motociklizmu Španac Mark Markez i prvi golfer sveta Britanac Rori Mekilroj.

Kako je navedeno u obrazloženju Akademije "Laureus", srpski teniser je prethodne godine ostvario izvanredne rezultate. Osvojio je ukupno sedam titula, među kojima su Vimbldon, mastersi u Indijen Velsu, Majamiju, Rimu i Parizu, završni turnir u Londonu i turnir iz serije 500 u Pekingu. Nakon osvajanja Vimbldona, Novak se 7. jula 2014. vratio na poziciju broj 1 svetske rang liste, na kojoj se i danas nalazi.

Nagrada "Laureus" dodeljuje se od 2000. godine, jedna je od najprestižnijih, a porede je sa nagradom američke filmske akademije "Oskarom", a osvajače bira žiri koji čine sportske legende.

2024 © - Vesti online