Sreda 15.04.2015.
11:49
Tanjug

Zašto muškarci ne vole Merkelovu?

Reuters
Pobedila bi da ne glasaju muškarci

- Kada bi Bundestag birale samo žene, onda bi demohrišćani mogli da vladaju apsolutnom većinom - rekao je danas šef "Forse" Manfred Gilner, ukazujući da je to jedan relativno novi fenomen.

- To, da bi žene danas glasale do osam odsto drugačije od muškaraca je jedan relativno novi fenomen - kaže Gilner i podseća da su ranije žene glasale slično, kao i njihovi muževi.

Da se žene pitaju, na takvim fiktivnim izborima Bundestag bi imao četiri partije - demohrišćane sa 46 odsto glasova, socijaldemokrate sa 24 odsto glasova, Zeleni bi imali 12 odsto i partija Levica sedam odsto glasova, pokazuje anketa.

Žene bi "Alternativi za Nemačku" (AfD) dale svega dva glasa, a liberalima tri, tako da bi te dve partije morale i dalje da ostanu vanparlamentarne.

Kada je reč o "AfD", koja je u martu 2013. godine imala oko 4 500 hiljade članove, a sada više od 20.000 i koja je lane na evropskim i par pokrajinskih izbora zabeležila veliki uspeh, ona, prema analitičarima, prikuplja glasove, pre svega, na temi Evropa i useljenici.

Ovoj partiji koja se, između ostalog, zalaže za ukidanje evra i povratak nemačke marke, prebacuje se opasna igra sa nostalgijom, "pecanje" u desnim vodama, populizam, želja da zaradi političke poene na pogrešnim temama, apokaliptički scenariji po imovinu i štedne uloge Nemaca....

Muškarci sa izglancanim cipelama i svilenim maramama u reveru dobrih odela, uglavnom, čine ovu partiju, univerziteskog profesora ekonomije Bernda Lukea kojoj bi žene dale svega dva odsto glasova, a kada bi glasali i muškarci, "AfD" bi dobila pet odsto i ušla u Bundestag.

Ukoliko bi u nedelju bili savezni izbori i muškarci ne bi morali da ostanu u kućama, već bi "smeli" da glasaju, onda bi u nemačkom Bundestagu demohrišćani imali 42 odsto glasova, socijaldemokrate 24 odsto glasova, liberali i "AfD" po pet odsto, zeleni 10 odsto i levičari osam odsto glasova, pokazuje anketa.

Kada je reč o tome kome Nemci i Nemice najviše veruju da je sposoban da rešava probleme i ima najbolju političku kompetenciju - tu su demohrišćani Merkelove apsolutno na prvom mestu sa 36 odsto glasova.

Socijaldemokratama veruje samo deset odsto, a skoro polovina građana Nemačke, 47 odsto njih, ne veruje u kompetencije ni jedne partije.

2024 © - Vesti online