Sreda 15.04.2015.
08:35
Tanjug

HRW: Srpska policija zlostavlja migrante i azilante

Reuters
HWR ispitala migrante i azilante

U saopštenju objavljenom na sajtu te organizacije sa sedištem u Njujorku se navodi da je putem intervjua sa migrantima i tražiocima azila HRW došao do informacija o nasilnim napadim, pretnjama, uvredama, ucenama, odbijanju davanja tražene specijalne zaštite za decu bez pratnje odraslih, kao i grupna slanja migranata natrag u Makedoniju.

Pored toga, neke porodice i deca bez pratnje odraslih su izjavili da su odbijeni kad su želeli da se registruju kao tražioci azila, kao i da spavaju napolju na velikoj hladnoći.

- Srpske vlasti bi trebalo da štite tražioce azila i migrante, uključujući decu koja beže od rata i progona, a ne da dopuštaju policiji da ih zlostavlja. Vlasti treba da hitno spreče policiju da primenjuje zastrašivanje i zlostavljanje i da odgovorne za to pozve na odgovornost - izjavila je istražiteljka HRW Emina Ćerimović.

HRW je između novembra prošle i januara ove godine ispitala 81 tražioca azila i migranta, među kojima i 18 dece, na više lokacija u Srbiji i Makedoniji.

Ta organizacija je došla do informacija da migranti i tražioci azila doživljavaju zlostavljanje od strane srpske policije, posebno u Subotici, ali i na jugu i istoku Srbije, kao i u Beogradu.

Predstavnici HRW su se po ovom pitanju sastali sa zvaničnicima srpskog državnog Komesarijata za izbeglice i migracije, sa ombudsmanom, kao i predstavnicima nevladinih organizacija, agencije UN za izbeglice, UNHCR i delegacije Evropske unije u Srbiji, ali zvaničnici srpskog Ministarstva unutrašnjih poslova nisu pristali na sastanak sa predstavnicima HRW, uprkos više puta ponovljenim zahtevima, navodi se na sajtu te organizacije.

Srpske vlasti bi trebalo hitno da istraže slučajeve policijskog zlostavljanja nad tražiocima azila i migrantima i da pozovu na odgovornost one za koje se zaključi da su počinili ta dela, a vlada bi trebalo i da objavi jasna uputstva policajcima kako da se odnose prema tražiocima azila i migrantima, tako da se poštuju njihova ljudska prava, saopštio je HRW.

- Ukoliko Srbija zaista teži tome da postane članica EU, trebalo bi da stane na kraj policijskom zlostavljanju i da hitno istraži navode o lošem postupanju policije - istakla je Ćerimović.

2024 © - Vesti online