Sreda 15.04.2015.
10:10
Z. Mirković - Vesti

Za Evrosong 25 miliona evra

Z. Mirković
Manji radovi: pripreme za evrovizijsko takmičenje u Beču

- Sve se odvija po planu - uverava menadžer ORF Piju Štrobel, iako mnogi sporazumi sa dostavljačima, nešto više od meseca dana od početka Evrosonga, još nisu potpisani.

Najveći izazov je rešenje bezbednosnih pitanja.

- Bezbednosni zahtevi se menjaju gotovo iz dana u dan - rekao je Štrobel.

Prema računici ORF ukupni troškovi biće 25 miliona evra, od čega će deset miliona biti pokriveno prihodima od prodaje karata, taksi za učešće zemalja, kao i sponzorstva. Grad Beč je za ovu manifestaciju obezbedio 11,7 miliona evra, od čega 8,89 miliona evra otpada na dvoranu Štathale, dok će ostatak biti pokriven iz tekućeg budžeta ORF.

Poređenja radi, Evrosong je prošle godine Dansku koštao oko 44,8 miliona evra, čime je ova zemlja bila druga po troškovima u istoriji ovog takmičenja. Grad Kopenhagen je održavanje Evrovizije koštalo 18,4 miliona evra, tri puta više nego što je bilo planirano. Uz to kritikovano je da su preuređene hale više ličile na nuklearne elektrane, a manje na muzičke dvorane. Zbog finansijskog debakla je, početkom godine, direktor društva za turistički marketing Kopenhagena izgubio posao.

Ovog scenarija bečki organizatori ne moraju da se plaše, jer nisu predviđeni veći radovi na preuređenju dvorane, izuzev manjih investicija u zaštitu od požara i rashladnog sistema.
Na takmičenju će se 40 zemalja boriti za titulu pobednika, a za poslove oko organizovanja ove manifestacije borila su se brojna međunarodna preduzeća.

- Kapaciteti koji su nam potrebni za ovu manifestaciju ne postoje u Austriji - rekao je Štrobl, objašnjavajući zašto su posao dali stranim preduzećima.

Šansa za marketing

Prema nekim procenama Evrosong će pratiti oko 200 miliona gledalaca širom sveta, što su mnoge austrijske kompanije videle kao sjajnu mogućnost za marketing. Dva voza austrijske železnice prevoze putnike širom zemlje u dizajnu Evrovizije, a i gradski prevoz u Beču je tramvaje obojio u boje Evrosonga, čiji logo koriste i druga preduzeća za svoju robu.

Preduzeća koja se bave "osvetljenjem i zvukom" u Austriji kritikuju takvu argumentaciju, i ističu da su u Austriji organizovane manifestacije sa više hiljade učesnika koje su austrijska preduzeća savladala bez problema. Inače, ORF ne objavljuje koja su preduzeća angažovana oko Evrovizije, a i kompanijama koje su dobile posao zabranjeno je da iznose detalje u javnost.
Bečki ekonomski dnevnik "Virtšaftzblat" došao je do podataka da će ketering ostati u austrijskim rukama, jer je posao dobila bečka firma Impacts ketering.

Preduzeće Šnajders Vijena dobilo je posao oko izrade 6.000 torbi koje će biti deljene članovima delegacija zemalja-učesnica i novinarima.

Bečko preduzeće Piro FX biće zaduženo za specijalne efekte poput magle, vetra i konfeta, a kompanija Saund art servis pobrinuće se za ozvučenje Štathale tokom Evrosonga.
Antrf.

Evrovizijsko selo

Ovogodišnji jubilarni 60. Evrosong u Beču, pod imenom "Gradimo mostove", održaće se od 19. do 23. maja u bečkoj dvorani Štathale, koja prima do 16.000 ljudi. Ovo takmičenje pratiće 1.700 novinara iz čitavog sveta, a doputovaće i 1.300 članova delegacija zemalja-učesnica. Za sve događaje, pored dva polufinala i finala, biće održane i probe, pa je prodato oko 100.000 ulaznica. U vreme trajanja Evrovizije trg ispred bečke Većnice biće pretvoren u Evrovizijsko selo, gde će biti organizovano javno gledanje takmičenja.

2024 © - Vesti online