Utorak 14.04.2015.
18:25
Tanjug

Turski predsednik zapretio papi

Erdogan je izjavio da "osuđuje i upozorava" papu da ne učini "takvu grešku ponovo", preneo je AP.

Reuters/U.B.
Jednom oprostio papi "grešku" (zločin nad Jermenima nazvao "prvim genocidom 20. veka"). Ko zna šta će biti sledeći put...: Erdogan

Erdogan je još jednom zatražio da istoričari pokrenu zajedničku studiju koja bi omogućila da se utvrde činjenice o događajima između 1915. i 1917. godine.

Papa Franja je u nedelju povodom obeležavanja 100. godišnjice zaločina nad Jermenima u Osmanskom carstvu, govoreći o tom događaju upotrebio reč "genocid", što bi, prema oceni stranih medija, moglo ozbiljno da naruši diplomatske odnose Vatikana i Turske.

- Tokom prošlog veka, ljudska rasa je doživela tri ogromne tragedije bez presedana. Prva, koju većina smatra prvim genocidom 20. veka, pogodila je jermenski narod - rekao je papa Franja tokom mise u bazilici Svetog Petra, citirajući saopštenje iz 2000, koje su potpisali papa Jovan Pavle Drugi i jermenski patrijarh.

Mnogi istoričari opisuju smrt više od milion Jermena u Osmanskom carstvu "prvim genocidom 20. veka", ali zvanična Ankara odlučno negira te optužbe.

Jermeni tvrde da je čak 1,5 miliona pripadnika tog naroda ubijeno između 1915. i 1917. godine, tokom raspada Osmanskog carstva, i dugo su radili na tome da međunarodna zajednica to nazove genocidom.

Turska odbacuje optužbe za taj zločin i tvrdi da je u građanskom sukobu, kad su se Jermeni pobunili protiv Otomanskog carstva i stali na stranu ruskih trupa, poginulo između 300.000 i 500.000 Jermena i isto toliko Turaka.

2024 © - Vesti online