Utorak 14.04.2015.
16:09
Tanjug

Le Pen poručio: Ostajem u politici dok ne umrem

Tanjug/AP
Niko njega ne može da sankcioniše, pa ni ćerka: Marin i Žan Mari le Pen

Posle komentara koje je izneo prošle nedelje o nacističkim gasnim komorama i francuskom ratnom lideru Filipu Petenu, a koji su izazvali krizu unutar stranke FN, Le Pen (86) je ponovo ustao u odbranu Petena, preneo je Rojters.

- Ne mislim uopšte da je maršal Peten bio izdajnik. Smatram da je on veoma strogo kažnjen i da je to bila nepravda - rekao je Le Pen u intervjuu britanskoj agenciji.

On smatra da je Peten, čija je administracija učestvovala u slanju Jevreja u koncentracione logore, za to imao legitimitet pošto ga je u to vreme podržavao parlament.

Žan-Mari Le Pen je decenijama bio na čelu FN pre nego što je lidersko mesto ustupio kćerki Marin 2011. godine, koja je pokušala da ovu antiimigraciono nastrojenu partiju oslobodi antisemitskog imidža i privuče veći broj birača budući da se priprema za predsedničku trku 2017. godine.

U tim pokušajima je jedna od glavnih prepreka Marin Le Pen uvek bila poteškoća da utiša svog oca koji, bez dlake na jeziku, koristi svoju titulu počasnog predsednika stranke da redovno učestvuje u francuskoj političkoj debati.

On je u intervjuu Rojtersu naglasio da, iako je, nakon svađe sa kćerkom, juče objavio da se povlači iz učešća na regionalnim izborima, neće zadovoljiti kćerkin zahtev i napustiti politiku.

- Biću član Evropskog parlamenta još četiri godine, tako da se nipošto ne povlačim. Ostaću do kraja, odnosno sve dok me gospod Bog ne pozove - rekao je on.

Le Pen, koji i dalje uživa veliku podršku među partijskim veteranima, ne smatra da bi mogao da se suoči sa sankcijama kada se stranačko rukovodstvo bude sastalo narednih nedelja kako bi razgovaralo o njegovim komentarima vezanim za Drugi svetski rat.

- Ne vidim ko bi u Nacionalnom frontu mogao da pomisli da sankcioniše osnivača koji je 40 godina vodio političku stranku kojoj su se oni možda pridružili pre samo par godina. To je smešno - zaključio je Žan-Mari Le Pen.

2024 © - Vesti online