Utorak 27.04.2010.
16:10
Tanjug

Dodik: Odnosi sa Srbijom nisu narušeni

Ne verujemo Turskoj i njenim namerama u BiH: Milorad Dodik
 

Dodik je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da podržava stavove srpskog člana u Predsendištvu BiH Nebojše Radmanovića, koji je rekao da je Silajdžić privatno boravio u Istanbulu i da je njegov potpis nevažeći na Istanbulskoj deklaraciji.

Što se tiče odnosa s Srbijom, Dodik je rekao da i dalje ostaje u prisnim odnosima s Srbijom i "sa Srbijom smo i u vezi pitanja Kosova".


"Naš stav u vezi Kosova nećemo promeniti i nećemo dozvoliti da BiH prizna Kosovo sve dok Srbija ne reši to pitanje s relevantnim faktorima", rekao je Dodik.


On je kazao da je sve ovo preneo, u telefonskom razgovoru, predsedniku Srbije Borisu Tadiću i da je Silajdžić zloupotrebio svoju poziciju kao predsedavajući Predsedništva BiH i da to ništa ne znači, jer nije imao saglasnost druga dva člana u Predsednsistvu BiH.


"Rekao sam mu naše mišljenje o Turskoj i njenu ulogu u BiH, a to sam mu rekao i ranije", kazao je Dodik, navodeći da je Srbija kao garant dejtonskog sporazuma daleko važnije za BiH nego Turske.


"Obrazloženje predsednika Srbije je bilo da je on bio uveren da je Silajdžić legitmni predstavnik BiH", rekao je Dodik.

"Vidljivo je da Turska već duže vreme pokušava da bude pokrovitelj bošnjačkih interesa u BiH", rekao je Dodik, dodajući da "Turska igra ulogu navijača za interese Bošnjaka u BiH".


On je rekao da učešće bez stavova organa BiH nije legalno i da su Silajdžić i ministar inostranih poslova Sven Alakaj u Istanbulu radili mimo ustava i mimo uobičajne prakse rada u organima BiH.


Što se tiče bilateralnih odnosa Srbije i Turske, Dodik kaže da tu nema nikakvih primedbi i da se tu radi o odnosima suverenih zemalja.


"Međutim kada su u pitanju odnosi Srbije i Turske u vezi BiH, za nas je neprihvatljivo da se na ovaj način održavaju sastanci u kojima se narušava legitimtet institucija BiH, jer prethodno nije na njima bilo reči o tome", rekao je Dodik.


Komentarišući potpisanu deklaraciju, Dodik je rekao da je antidejtonska, jer se u njoj, između ostalog, govori samo o zaštiti teritorijalnog integriteta BiH, a ne i njene unutrašnje organizacije da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri naroda.


"Nemoguće je odvojiti teritorijalni suverenitet i integrtitet BiH bez statusa i postojanja entiteta i prava suverenih naroda", rekao je Dodik.


On je rekao da teritorijalni integritet BiH nije sporan, ali je, kako je rekao, sporan integritet i celovitost Srbije, jer je Turska priznala Kosovo i to se ne pominje u ovoj deklaraciji.


"Mi nemamo ništa protiv toga, jer Srbija može prihvatiti bilo koji međunarodni dokument, ali je vidljivo da u navodnoj deklaraciji se ne pominje teritorijalni integritet Srbije, ali pominje teritorijalni integritet BiH, koji nije sporan", rekao je Dodik, navodeći da nema ništa protiv regionalne stabilizacije i razvoja, niti protiv trilateralnih sastanaka Srbije, Turske i BiH.


"Ne verujemo Turskoj i njenim dobrim namerama u BiH", rekao je Dodik, ističući da ona isključivo favorizuje bošnajčke političke i nacionalne interese.

2024 © - Vesti online