Utorak 14.04.2015.
14:56 >> 16:34h
Srna

Grčka spremna da proglasi bankrot?

Reuters
Grčka spremna i za najgori scenario

List je objavio, pozivajući se na svoje izvore da je razlog tome što vlada ima sve manje novca za isplate penzija i plata državnim službenicima.

Grčka Vlada odlučila je da propusti isplate Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za maj i jun u iznosu 2,5 milijardi evra, ako ne dođe do dogovora.

Atina pokušava da nađe novac za plate i penzije za april u iznosu od 2,4 milijarde evra, a do 1. maja mora da plati MMF 203 miliona evra, do 12. maja 770 miliona evra, u junu 1,6 milijarde evra.

- Došli smo do kraja puta. Ako Evropljani ne budu dali novac doći će do bankrota - rekao je "Fajnenšel tajms" vladin službenik.

Proglašenje bankrota, pet godina nakon dobijanja prve tranše finansijske pomoći od 245 milijardi evra, biće šok bez presedana za evrozonu, navodi list.

Međutim, list navodi da bi upozorenje Vlade da se sprema bankrot moglo da predstavlja taktiku s ciljem da se izvuku maksimalno povoljni uslovi za sporazum sa međunarodnim kreditorima u trenutku munjevitog pražnjenja državne kase.

"Fajnenšel tajms" smatra da će objavljivanje bankrota Grčke, u kratkoročnoj perspektivi, najvjerovatnije dovesti do obustavljanja vanredne finansijske pomoći Evropske centralne banke za pružanje likvidnosti grčkom finansijskom sektoru, zatvaranje grčkih banaka, kao i povećanja ekonomske nestabilnosti u zemlji.

Objavljivanje bankrota neće automatski dovesti do isključenja zemlje iz evrozone, ipak, prema mišljenju lista, premijeru Grčke Aleksisu Ciprasu biće teže da zadrži državu unutar ekonomskog saveza.

Grci demantuju

Grčki zvaničnici negirali su današnji tekst u britanskom dnevniku "Fajnenšel tajms" o tome da se Atina priprema za bankrot ukoliko do kraja ovog meseca ne postigne dogovor sa međunarodnim kreditorima. Višerangirani grčki zvaničnik, koji nije želio da bude imenovan, odbacio je ove navode, ističući da se "pregovori nastavljaju kako bi bilo postignuto brzo rešenje". Atina se nada da će dobiti poslednju tranšu iz paketa finansijske pomoći ukoliko sprovede neophodne ekonomske reforme.

2021 © - Vesti online